Acasă SOCIAL Acuzarea cere 30 de ani de inchisoare pentru politistul care l-a ucis...

Acuzarea cere 30 de ani de inchisoare pentru politistul care l-a ucis pe George Floyd

Politistul condamnat pentru uciderea afro-americanului George Floyd a cerut instantei sa-i acorde o pedeapsa minima. Avocatii acestuia au sustinut in fata judecatorilor ca Derek Chauvin “nu era constient ca ar comite asa ceva” și ca “aceasta crima este mai degraba o eroare facuta cu buna-credinta”. De partea cealalta, procurorii responsabili de caz au solicitat 30 de ani de inchisoare pentru Chauvin. Pe 25 iunie urmeaza sa fie stabilita sentinta in acest caz.
in documentele trimise inainte de audierea din 25 iunie, in cursul careia va fi stabilita sentinta, fostul politist de 45 de ani a sugerat o pedeapsa cu inchisoarea redusa la durata deja executata, pledand pentru a fi comis “o greseala cu buna-credinta”, relateaza AFP.
“Alternativ, Derek Chauvin solicita respectuos ca instanta sa ii acorde circumstante atenuante” si sa pastreze o pedeapsa la nivelul inferior al baremului in vigoare in statul Minnesota (aproximativ 12 ani de detentie), a scris avocatul sau, Eric Nelson.
Avocatii lui Derek Chauvin solicita o pedeapsa minima
Fost politist, el risca “sa devina o tinta in inchisoare”, a pledat avocatul, care a mai invocat lipsa unui cazier in cazul clientului sau si “respectul pentru procedura judiciara in pofida oprobriului”.
In ce priveste crima in sine, el a subliniat ca Derek Chauvin “nu era constient ca ar comite asa ceva: in mintea lui, isi indeplinea misiunea si ii ajuta pe alti politisti sa-l aresteze pe George Floyd” pe gatul caruia si-a apasat genunchiul timp de aproape zece minute, la 25 mai 2020, indiferent la gemetele acestuia si inertia sa.
“Crima lui Derek Chauvin este mai degraba o eroare facuta cu buna-credinta pe baza experientei sale ca politist si a pregatirii sale, si nu un act ilegal intentionat”, a adaugat Eric Nelson.
La scurt timp, procuratura si-a transmis propriile argumente, cerand 30 de ani de inchisoare pentru ceea ce a numit, in opozitie cu apararea, un “abuz odios” si un comportament “deosebit de crud”.
In rechizitoriul lor, procurorii au reamintit ca judecatorul Peter Cahill a retinut luna trecuta patru circumstante agravante impotriva politistului, deschizand calea impunerii unei pedepse grele in acest caz rasunator.
Moartea lui George Floyd, filmata si difuzata pe internet, a starnit manifestatii masive in intreaga lume impotriva rasismului si violentei politiei. Dupa mai multe saptamani ale unui proces urmarit indeaproape, la 20 aprilie politistul a fost gasit vinovat de omucidere si incarcerat imediat.

Exit mobile version