O moneda de colectie, din aur, a fost vanduta in Statele Unite pentru 18,9 milioane de dolari, in urma unei licitatii organizata la New York. Este cel mai mare pret platit vreodata pentru o moneda.
Moneda a fost vanduta de designerul si colectionarul de pantofi Stuart Weitzman, care a achizitionat-o in 2002 pentru suma record la acea data de 7,6 milioane de dolari. Moneda are o valoare nominala de 20 de dolari.
Exemplarul, care face parte din ultima serie de monede din aur, denumita ”Double Eagle” si emisa de Monetaria Statelor Unite in 1933, a devenit astfel cea mai scumpa moneda din lume, devansand dolarul din argint ”Flowing Hair” (batut in 1794) si vandut pentru 10 milioane de dolari in 2013, potrivit AFP.
Moneda reprezinta imaginea unei femei simbolizand libertatea pe fata, iar pe verso, un vultur in zbor, si a fost creata de sculptorul american Augustus Saint-Gaudens.
Nu a fost niciodata pusa in circulatie intrucat presedintele american din acea epoca, Franklin Roosevelt, demarase sfarsitul convertibilitatii monedei americane din aur. Statele Unite nu au mai emis monede din aur ulterior, cu exceptia unor serii limitate, de colectie.
Cateva exemplare au aparut cu toate acestea pe piata colectionarilor inainte de a fi confiscate de serviciile secrete americane, cu exceptia unei singure ”Double Eagle”, care a ajuns in colectia numismatica a regelui Farouk al Egiptului.
Pretioasa moneda din aur a fost achizitionata in 1995 de un colectionar britanic care, dupa cinci ani de lupte in justitie, a fost autorizat sa o revanda legal designerului american Stuart Weitzman, in 2002.
Cu prilejul acestei vanzari, directoarea Monetariei Statelor Unite i-a acordat lui Stuart Weitzman un certificat de monetizare, care a transformat obiectul intr-o moneda americana oficiala.
Designerul de pantofi, ale carui creatii sunt apreciate de numeroase celebritati, a strans o colectie unica, din care mai face parte, pe langa ”Double Eagle”, si ceea ce multi considera a fi cel mai rar timbru din lume, British Guiana One-Cent Magenta, care a facut totodata obiectul vanzarii organizate marti, potrivit AFP.
Timbrul British Guiana, cu o valoare nominala de un cent, facea parte dintr-o serie imprimata de urgenta de administratorul postei din Guyana Britanica (astazi Guyana) in urmei unei intreruperi a aprovizionarii cu timbre.
Stuart Weitzman a obtinut acest timbru de un cent, imprimat in 1856, in anul 2014 contra sumei de 9,4 milioane de dolari, un record neegalat pentru o piesa similara. In urma licitatiei de marti, a fost vandut pentru un pret mai mic, de 8,3 milioane de dolari.