26.4 C
Brăila
marți, septembrie 26, 2023
AcasăEconomieEste sau nu reala cresterea pretului la case si apartamente? Argumente ca...

Este sau nu reala cresterea pretului la case si apartamente? Argumente ca dezvoltatorii ar putea manipula piata prin anunturile lor

Preturile apartamentelor au tot crescut in ultima perioada, desi multi se asteptau sa fie pe dos, in conditiile in care pandemia a subtiat bugetele. Datele unei analize realizate de o companie din piata arata ca locuintele sunt mai scumpe cu 0,7%. Dezvoltatorii imobiliari spun ca pana la finalul anului, in marile orase, apartamentele vor fi cu 25% mai scumpe decat in 2020 si aduc ca argument scumpirea materialelor de constructii. Cat de reala si de sustinuta este insa aceasta majorare de pret si la ce trebuie sa va uitati atunci cand vreti sa cumparati un imobil.

Preturile locuintelor din Romania s-au majorat si in luna mai, iar suma medie cerura, la nivel national, de vanzatori de apartamente, noi si vechi, a fost mai mare cu cu 0,7%.

S-a ajuns astfel la un nivel de 1.406 euro pe metru patrat util, fata de 1.396 de euro pe metru patrat util, valoarea inregistrata in aprilie, potrivit imobiliare.ro. Topul oraselor care inregistreaza cele mai mari scumpiri este condus de Brasov. Orasul de la poalele Tampei a inregistrat in ultima luna un avans de 4,5% al preturilor apartamentelor. Astfel, de la 1.302 euro, cat era in medie metrul patrat in luna aprilie, a ajuns sa fie vandut in luna mai cu 1.360 euro.

Cu aproape patru procente a sarit pretul locuintelor in Capitala in doar o luna. Bucuresti este urmat de Constanta si Timisoara.

Cluj Napoca ramane orasul cu cel mai scump metru patrat util. Desi majorarea de pret aici nu e la fel de mare, ramane constanta. Acum, pretul mediu pe metru patrat a ajuns la 1.910 euro in Cluj Napoca.

Argumentul adus in piata pentru aceasta majorare de pret il reprezinta schimbarile pe piata materialelor de constructii.

Pe de alta parte, cresterea preturilor este motivata ca efect direct al faptului ca romanii pleaca din mediul rural, din orasele mici, spre orasele mari, in cautarea unor salarii mai bune si in acest fel cererea e tot mai mare.

Este reala sau doar o simpla manipulare aceasta crestere anuntata pe piata imobiliara?

Iancu Guda, realizatorul emisiunii Banii in Miscare de la Digi24, a explicat ce sta in spatele acestor anunturi si la ce trebuie sa fie atenti cei care sunt interesati sa cumpere o locuinta.

“Cifrele de 1.406 euro pe mp sunt publicate de o platforma care face parte din industrie. Daca va uitati la alta platforma care face media preturilor de vanzare ale anunturilor publicate, pretul nu mai e 1.406 euro pe mp, ci 1.241.

Unde e adevarul? Cresc sau nu cresc? Cat e media? 1.406 sau 1.241?

Noi vedem doar pretul cerut de vanzator. Dar la notar si pana la notar se mai negociaza. De ce nu se publica pretul mediu al contractelor semnate la notar ca sa vedem preturile reale? Nu e o piata transparenta.

Aceste platforme sunt finantate in spate de industrie.

Am mari rezerve ca preturile sunt acestea medii publicate. Am prieteni care au cumparat la pret cu cel putin 10% mai mic decat cel cerut initial de vanzator.

Pe aceeasi platforma mai sunt anunturi care nu mai sunt de actualitate, care au preturi exorbitante. De ce mai sunt lasate acolo? Ca sa creasca media. Am vazut in social media capturi cu apartamente de doua camere la 200.000 de euro lasate pe platforme. Cand suni ti se spune ca anunturile nu mai sunt de actualitate.

Apoi: care e valoarea justificata de cat produce?

Valoarea de investitie a oricarui activ e cat produce, de asta spunem ca bitcoin nu produce valoare, e doar specula.

Avand in vedere chiria medie, de exemplu, in Bucuresti este de 368 euro pe mp, cu 15% mai putin decat inainte de pandemie. Avem un paradox, imobilele produc mai putina chirie, dar sunt mai scumpe.

Ca sa justifice chiria de 368 euro acest pret ar trebui sa avem un randament de 8% pe an, altfel nu e o investitie buna. Ar trebui sa fie chiria 660 euro la aceste preturi, ceea ce nu se va intampla, pentru ca ar fi prea mult raportat la salariul mediu. Daca raman aceste chirii, pretul ar trebui sa fie de 1000 euro ca sa genereze valoare.

Cred ca alta manipulare: ca se va scumpi piata cu 20% pentru ca se scumpesc preturile la materiile prime.

“Dar costul de productie e la jumatate, cam 700 euro mp, cu atat e construieste, din care 300 sunt materiile prime. Daca se scumpesc materiile prime cu 50%.  Chiar si asa, se duc materiile prime la 450 euro. Cat ar trebui sa reprezinte ele in acel pret sustinut? Cam 10%. De unde cresterea de 20-25%?”, a explicat Iancu Guda.

El a subliniat ca toate aceste informatii sunt aduse in piata ca s[ creeze panica si sa ii determine pe oameni sa cumpere acum.

“De ce ne grabesc sa cumparam acum? Pentru ca lumea intra in asteptare ca sa scada TVA si industria, ca sa mobilizeze lumea, spune ca apartamentele si casele se vor scumpi cu 25%.

Realitatea din 2015 – 2019, cand toti dezvoltatorii spuneau ca se majoreaza preturile pentru ca se scumpesc materialele, daca te uiti pe situatiile lor financiare, a demonstrat ca pretul final a crescut dublu fata de cel al materiilor prime. A fost o manipulare. Au pus in spinarea clientilor manipulati si dezinformati aceste scuze”, a mai spus Iancu Guda.

Iancu Guda a explicat ce trebuie sa facem atunci cand vrem sa cumparam un imobil si vrem sa stim care este pretul real in piata: “Trebuie sa ne documentam. Cand negociati cu un dezvoltator, cautati pe Google – raport de credit si scrieti numele dezvoltatorului. Sunt site-uri care va dau rapoarte foarte ieftine si vedeti profitabilitatea acelei companii. O sa aveti surprize ce profituri mari pot avea unii dezvoltatori.”

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -https://cciabr.rohttps://cciabr.rohttps://cciabr.rohttps://cciabr.ro
- Advertisement -https://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.ro

Most Popular

Comentarii recente