Peste 5 milioane de oameni au devenit milionari in timpul pandemiei
In timp ce multi oameni saraci au devenit si mai saraci, numarul milionarilor a crescut, la nivel global, cu 5,2 milioane persoane, la 56,1 milioane, arata Global Wealth Report, intocmit de Credit Suisse.
In 2020, mai mult de 1% dintre adultii din intreaga lume au devenit milionari.
Cresterea pietelor bursiere si majorarea preturilor locuintelor au contribuit la cresterea averilor.
Crearea bogatiei parea a fi „complet detasata” de necazurile economice ale pandemiei, spun realizatorii studiului.
Anthony Shorrocks, economist si autor al Global Wealth Report, a declarat ca pandemia a avut un “impact acut pe termen scurt pe pietele globale”, dar a adaugat ca acest lucru a fost “in mare parte inversat pâna la sfârsitul lunii iunie 2020”.
“Bogatia globala nu numai ca s-a mentinut constant in ciuda framântarilor, ci, de fapt, a crescut rapid in a doua jumatate a anului”, a spus el.
Cu toate acestea, diferentele de avere s-au marit in 2020, iar Shorrocks a spus ca in cazul in care cresterea pretului activelor, cum ar fi locuintele, ar fi fost eliminata din analiza, „atunci bogatia globala a gospodariilor ar fi putut scadea”.
Bogatia globala totala a crescut cu 7,4%, se arata in raport.
De la inceputul secolului al XXI-lea, numarul persoanelor cu avere cuprinsa intre 10.000 si 100.000 de dolari s-a triplat, de la 507 milioane in 2000 la 1,7 miliarde la mijlocul anului 2020.
Autorii studiului spun ca majorarea averilor arata “prosperitatea in crestere a economiilor emergente, in special China, si expansiunea clasei de mijloc in tarile dezvoltate”.
Nannette Hechler-Fayd’herbe, director pentru investitii la Credit Suisse a spus: “Nu putem nega ca actiunile intreprinse de bancile centrale si guverne pentru a organiza programe de transfer masiv de venituri, astfel incât sa sprijine indivizii si cele mai afectate afaceri de pandemie, si prin scaderea dobânzilor, au reusit cu succes sa evite o criza globala majora”.
Aceasta a adaugat: “Scaderea ratei dobânzilor de catre bancile centrale probabil a avut cel mai mare impact”.
„Este un motiv important pentru cresterea preturilor la actiuni si case, iar acestea se traduc direct in evaluarile noastre privind averea gospodariilor”.
Insa tot aceasta mai spune ca interventiile “au avut un cost mare”.
„Datoria publica raportata la PIB a crescut cu 20 de puncte procentuale sau chiar mai mult in toata lumea”.
“Platile generoase din sectorul public catre gospodarii a insemnat ca veniturile suplimentare au fost relativ stabile si chiar au crescut in unele tari”, a mai spus economistul.
Sursa: Digi24