22.2 C
Brăila
marți, mai 30, 2023
AcasăEconomiePreviziune economica pentru urmatoarele 12 luni: euro va depasi pragul psihologic de...

Previziune economica pentru urmatoarele 12 luni: euro va depasi pragul psihologic de 5 lei, cresc preturile si dobanzile (analisti)

Cursul leu/euro va depasi pragul psihologic de 5 lei in 12 luni, estimeaza 93% dintre participantii unui sondaj realizat de Asociatia Analistilor Financiari. Totodata, 84% dintre ei se asteapta la majorarea ratei inflatiei, adica la o crestere a preturilor.

Rata inflatiei pentru urmatorul an a inregistrat o valoare medie de 3,75%. Crestere va inregistra si indicele ROBOR la 3 luni, cel mai folosit indicator pentru creditele in lei de la 1,50% la 1,97%.

In schimb, cresterea economica prognozata pentru finalul anului este de 6,1%, iar datoria publica ca procent din PIB va ajunge, intr-un orizont de 12 luni, la aproximativ 54%.

In ceea ce priveste orizontul de aderare a Romaniei la Zona Euro, analistii CFA Romania estimeaza ca acest lucru va fi posibil abia in 2030.

Cursul va urma trendul de depreciere din ultimii 5 ani, de 2,5 procente pe an, a explicat la Digi24 Adrian Codirlasu, vicepresedinte al CFA Romania.

“E normal si e cauzat de diferentialul de inflatie intre Romania si Zona Euro, precum si de deficitul de cont curent care se accentueaza puternic in acest an”, a spus Codirlasu.

El a subliniat insa ca puterea de cumparare va creste, deoarece salariile in special in mediul privat au crescut peste rata inflatiei.

“Deprecierea cursului va insemna costuri mai mari la plata ratelor pentru cei care au credite, dar cresterea puterii de cumparare se va vedea si in capacitatea de rambursare”, a spus vicepresedintele CFA Romania.

“Cresterea inflatiei peste tot in lume va avea impact si asupra inflatiei in Romania, se va duce in preturi si va insemna si o crestere a dobanzilor nominale, dar, daca va creste puterea de cumparare va creste si capacitatea cea de rambursare. Romanii vor putea sa ramburseze imprumuturile”, a declarat Adrian Codirlasu. 

Potrivit acestuia, datoria publica va ajunge la peste 50% din PIB, deoarece deficitele bugetare sunt ridicate si nu pot reduse decat in timp. Orice deficit bugetar se va adauga peste datoria publica, de aici datoria publica mai mare, a afirmat el.

In ceea ce priveste aderarea Romaniei la Zona Euro, vicepresedintele CFA Romania a explicat ca este destul de indepartata, deoarece Romania are multe criterii de indeplinit, iar toti pasii necesita timp.

Sursa: Digi24

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -https://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.ro
- Advertisement -https://cciabr.ro/servicii-cciabr/cursuri/

Most Popular

Comentarii recente