Aceasta este ciupercuta pictata de noi. Pentru culori ne-am inspirat de la hainele pe care le purtam in ziua in care le-am pictat,, – cu aceste cuvinte ne-a intampinat Cristina – eleva in clasa a II-a, la Scoala Gimnaziala Surdila-Gaisanca. Asa incepea aventura mea in acest sat inconjurat de campuri pline cu maci, si eu la randul meu tot o Cristina. Era 8 iunie, iar intreaga comunitate participa la Targul de prezentare. Ciupercuta, cea despre care ne-a vorbit cu atata bucurie, face parte din multele ciupercute pictate de copii in cadrul proiectului ,, Scoala Nucleu social” …
Dupa un proces de selectie, care a avut la baza un interviu, scoala ,,Surdila-Gaisanca,, a implementat activitati in cadrul proiectului, folosind metoda Design Thinking. Proiectul este derulat de All Grow – o organizatie dedicata generarii de impact pozitiv in comunitatile din Romania -, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund Romania, program finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul proiectului urmareste schimbarea paradigmei si transformarea elevilor din spectatori in membri activi care se implica in comunitate si isi construiesc propriul viitor.Astfel, prima etapa a fost aceea in care elevii au identificat nevoile comunitatii si-au propus metode inovative de rezolvare. Asa s-a ajuns la turnarea unor ciupercute din ciment, pe care ulterior copiii le-au pictat, dar si la realizarea unor zone decorative, folosind cauciucuri uzate, pe care de asemenea copiii le-au pictat, apoi le-au umplut cu pamant si au plantat flori. Toate produsele realizate de copii au devenit mijloc de atractie pentru comunitate, fiind amplasate atat in parcul de joaca, cat si in curtea scolii, dar si la monumentul eroilor.
La celebrarea acestei reusite a participat intreaga comunitate. Copiii entuziasmati, profesori, parinti, autoritati locale au venit pentru a se bucura impreuna. Cele doua clase participante, insotite de profesorii coordonatori – Paparus Marius si Mihai Daniela, au prezentat invitatilor metoda folosita, precum si obiectele realizate. Elevii au imbracat rolul de prezentator, dar si cel de ghid, oferindu-le participantilor informatii despre munca lor. Povestea cipercutei, citita de copii, a intarit o idee care reprezinta si esenta proiectului – ,, Impreuna putem reusi!,,. Atmosfera de sarbatoare a fost completata de zecile de baloane galbene, galbenul fiind culoarea tematica a proiectului.
Targul a fost un motiv ca intreaga comunitate sa celebreze reusitele elevilor si profesorilor, dar a venit si cu o constientizare din partea autoritatilor locale, care au fost incantate de implicarea si impactul pe care le-au avut activitatile copiilor. Reprezentantii autoritatilor locale si-au manifestat dorinta de a mai sustine profesorii si elevii in activitati de genul acesteia.
Targul a fost un minunat moment de conectare reala intre membrii comunitatii si a intarit convingerea ca scoala este un nucleu al schimbarii, copiii reusind sa identifice nevoile acesteia, dar si sa gaseasca modalitati de a le rezolva.