Actiunile Facebook au inregistrat, luni, cea mai mare crestere in timpul unei zi din ultimele doua luni, dupa ce a castigat doua procese anti-concurentiale, valoarea sa de piata ajungang la 1 trilion de dolari pentru prima data.
Gigantul social-media a urcat cu pana la 4,4%, cel mai mult din 29 aprilie, dupa ce o instanta a aprobat cererea Facebook de a revoca plangerile depuse anul trecut de catre Comisia Federala pentru Comert din SUA si procurorii generali ai acestei tari.
Actiunile au crescut cu 29% in acest an, dupa ce pandemia de Covid-19 a marit dependenta publicului de aplicatiile Facebook pentru a pastra legatura cu prieteni si afaceri, astfel ducand la o crestere constanta a utilizatorilor si o cerere puternica pentru publicitatea online.
La aproape trei ani dupa ce Apple a devenit prima companie americana care ajunge la pragul de 1 trilion de dolari, acum exista alte patru companii americane de tehnologie care se lauda cu suma formata din 13 cifre, inclusiv Microsoft, Amazon si Alphabet, care detine Google. Microsoft a ajuns la nivelul de 2 trilioane de dolari saptamana trecuta.
Facebook, printre fondatori fiind Mark Zuckerberg, a aparut in 2004 la Universitatea Harvard. Este cea mai tanara companie din cele patru, ajungang la 1 trilion de dolari in doar 17 ani.
Cresterea a avut si un cost. Zuckerberg a fost atat de concentrat pe adaugarea de utilizatori si venituri – inclusiv prin achizitia aplicatiilor cu care concura, Instagram in 2012 si WhatsApp in 2014 – incat a ales sa ignore unele dintre dezavantajele administrarii retelelor in care mai mult de 3,45 miliarde de oameni contribuie cu continut.
Autoritatile de reglementare au acuzat ca, in timpul cresterii sale, Facebook a pierdut controlul asupra datelor utilizatorilor si a esuat in a face destul pentru a inabusi fluxul de informatii potential daunatoare si violente.
Comisia Federala pentru Comert din SUA, alaturi de cei 46 de procurori generali, au dat in judecata Facebook, in decembrie, pentru comportament anti-concurential, spunand ca dimensiunea companiei a daunat consumatorilor, inclusiv cu o calitate redusa a produselor. Zuckerberg a depus marturie in fata Congresului american de mai multe ori pentru diverse nereguli puse pe seama Facebook.
Insa, din perspectiva unui investitor, Facebook prospera. Compania a facut fata indoielilor de la oferta publica initiala din 2012 ca nu va reusi sa faca sume semnificative de bani de pe urma utilizatorilor telefoanelor mobile. De cand Facebook a dovedit ca afacerea sa cu reclame va functiona si in acest mediu, a gasit in mod constant moduri de a depasi asteptarile pentru venituri si profituri, si sa se asigure ca mai multi oameni folosesc produsele sale.
Facebook a transmis in aprilie ca veniturile in actualul trimestru vor ramane constante sau vor accelera de la primul trimestru, cand vanzarile s-au marit cu 48% la 26,2 miliarde de dolari.