-0.1 C
Brăila
sâmbătă, ianuarie 28, 2023
AcasăEconomieMarea independenta energetica a Romaniei risca sa se transforme in marea dependenta...

Marea independenta energetica a Romaniei risca sa se transforme in marea dependenta de gazele rusesti

In mai putin de un deceniu, in lipsa gazelor din Marea Neagra, Romania va depinde de importuri pentru mai mult de jumatate din gazele consumate. Acum, in functie de sezon, importurile au ponderi cuprinse intre zero si pana la 30%, atunci cand exista consum industrial bun si afara temperaturile sunt foarte scazute. Dar productia interna e pe un traseu descendent de mai multi ani si se va accentua, pentru ca zacamintele sunt mature. Importul va  veni, evident, din Rusia, ceea ce strategic reprezinta o slabiciune. 

Pentru a evita astfel de situatii, este nevoie doar ca parlamentul sa modifice legea offshore. Deja sunt restante si din partea actualei puteri. Inainte de alegeri, se spunea ca proiectul de modificare e gata si se asteapta doar o alta componenta a Legislativului. Apoi s-a venit cu ceva vag, ca se poate face ceva pana la finalul actualei sesiuni. Care trece.

Romania ar putea deveni cel mai mare producator de gaze naturale din UE

Romania este al doillea cel mai mare producator de gaze naturale din Uniunea Europeana, dupa Olanda, si are potentialul de a urca pe prima pozitie odata cu dezvoltarea rezervelor din Marea Neagra si inchiderea  unui zacamant mare din tara lalelelor, arata un studiu realizat de PwC Romania pentru Federatia Patronala Petrol si Gaze.

Una dintre oportunitatile exploatarii resurselor din Marea Neagra – si poate cea mai importanta – este securitatea energetica.  Este pasul necesar pentru independenta energetica si poate pozitiona Romania ca exportator net de gaze naturale.

Investitiile vor avea un impact economic semnificativ prin contributia la cresterea economica locala si regionala.

Studiul mentioneaza si avantajul competitiv prin tehnologie si know-how, in sensul ca Romania ar putea deveni pionier in regiunea Marii Negre si ar putea beneficia de cele mai noi si eficiente tehnologii, cu efect de multiplicare in alte industrii, si le-ar putea dobandi inaintea altor tari, ceea ce ar permite dezvoltarea unei baze industriale care sa deserveasca si tarile din regiune.

De asemenea, studiul subliniaza si impactul privind ocuparea fortei de munca, respectiv atragerea fortei de munca calificate, cu salarii semnificativ mai mari decat media nationala.

Nu in ultimul rand, investitiile in Marea Neagra vor ajuta la atingerea obiectivelor asumate prin Proiectul Strategiei Energetice 2020 – 2030 cu perspectiva 2050, in conditiile in care gazele naturale sunt combustibilul de tranzitie catre energia verde. Acestea pot fi utilizate pentru incalzire in detrimentul lemnului sau carbunelui si ofera oportunitatea de a atinge obiectivele privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, contribuind la tranzitia energetica.

Ce rezerve de gaz are Romania in Marea Neagra

Conform Agentiei pentru Resurse Minerale, platforma continentala a Romaniei are resurse estimate la 200 de miliarde de metri cubi de gaze.

Perimetrele sunt in diverse faze de exploatare, cu Black Sea Oil and Gas in faza cea mai avansata.

Alti jucatori asteapta modificarea legii offshore, care are prevederi defavorabile investitiilor, adoptate in 2018, in guvernarea PSD.

Black Sea Oil and Gas a mers inainte cu proiectul pentru ca are o exploatare in ape de mica adancime, deci necesarul de investitii este mai redus. Insa compania controlata de fondul american de investitii Carlyle a amenintat ca va da in judecata statul daca legea nu va fi modificata.

Cele mai mari resurse explorate, pana la 84 de miliarde de metri cubi de gaze, sunt in blocul Neptun Deep, concesionat de Petrom si Exxon. Investitia de exploatare este insa amanata pana la modificarea cadrului legal. In plus Exxon, este in retragere din proiect, cu Romgaz gata sa preia locul.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Most Popular

Comentarii recente