18.7 C
Brăila
vineri, iunie 2, 2023
AcasăSanatateCertificatul digital Covid va putea fi eliberat de la 1 iulie. Care...

Certificatul digital Covid va putea fi eliberat de la 1 iulie. Care este termenul de valabilitate

Guvernul a adoptat, marti, o OUG care reglementeaza eliberarea, verificarea si acceptarea certificatului digital privind Covid, pentru libera circulatie in UE pe durata pandemiei de Covid-19. Acesta se elibereaza pentru: vaccinarea anti-Covid; testarea pentru infectia de Covid cu test antigen rapid si test RT-PCR; vindecarea in urma infectiei cu Covid.

OUG privind masurile de punere in aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea si acceptarea certificatului digital privind Covid, cu scopul de a facilita libera circulatie pe durata pandemiei de Covid-19.

Astfel, prin acest act normativ, se reglementeaza crearea cadrului legal pentru eliberarea incepând cu data de 1 iulie 2021 a certificatului digital Covid-19 pentru calatoriile in UE, cu rolul de a facilita libera circulatie pe durata pandemiei.

Ceritificatele eliberate sunt valabile astfel:

Certificatele de vaccinare pâna la data de 30 iunie 2022;

Certificatele de testare 24 de ore pentru testul antigen rapid si 72 de ore pentru testul RT-PCR;

Certificatele de vindecare 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru Sars-CoV-2 inregistrat in platforma informatica CoronaForms.

Pentru verificarea autenticitatii, valabilitatii si integritatii certificatelor, autoritatile publice vor scana codul QR de pe certificat prin intermediul aplicatiei mobile CoronaScan.

Pentru validarea identitatii solicitantului de certificate digitale sunt necesare urmatoarele date, in functie de tipul de certificat solicitat:

Certificat de vaccinare:

pentru persoanele care s-au identificat la vaccinare prin codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate, luna când a fost efectuata oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, judetul/tara in care s-a efectuat vaccinarea;

pentru persoanele care s-au identificat la vaccinare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pasaport: nume, prenume, numarul actului de identitate/pasaportului, cetatenie, luna când a fost efectuata oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, judetul/tara in care s-a efectuat vaccinarea.

Certificatele de testare:

pentru persoanele care s-au identificat la testare prin codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate, luna efectuarii testului al carui rezultat este negativ la testul pentru SARS-CoV-2, judetul in care s-a efectuat testarea;

pentru persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pasaport: nume, prenume, numarul pasaportului/actul de identitate, cetatenie, luna efectuarii testului al carui rezultat este negativ la testul pentru SARS-CoV-2, judetul in care s-a efectuat testarea.

Certificat de vindecare:

pentru persoanele care s-au identificat la testare prin codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate, luna efectuarii primului test al carui rezultat este pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, judetul in care s-a efectuat testarea;

pentru persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pasaport: nume, prenume, numarul actului de identitate/pasaportului, cetatenie, luna efectuarii primului test al carui rezultat este pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, judetul in care s-a efectuat testarea.

pentru eliberarea certificatelor in cazul minorilor cu vârsta sub 14 ani se vor solicita, in functie de tipul de certificat solicitat, datele mentionate, cu exceptia seriei si numarului actului de identitate, precum si completarea numelui si prenumelui persoanei care exercita autoritatea parinteasca asupra minorului, conform legii, si confirmarea faptului ca exista acordul acesteia pentru eliberarea certificatului solicitat.

Ministrul a explicat ca termenul de 24 de ore pentru certificatele emise in baza testului antigen a avut la baza regulamentul european.

“Asa cum am modificat termenul pentru testele antigen, asa am modificat spre exemplu si termenul scurs de la durata trecerii prin boala, crescându-l de la 90 de zile la 180 de zile. Impreuna cu MAI vom modifica si hotarârea CNSU ca sa armonizam toate aceste prevederi”, a explicat oficialul din Guvern.

Certificatele vor putea fi eliberate in format digital iar pentru persoanele care nu au acces la certificate in format digital, primariile, Directiile de Evidenta ale Populatiei si Directiile de Sanatate Publica vor putea asista cetatenii pentru eliberarea certificatului in format letric.

„In paralel cu certificatul a fost creata de STS si o platforma electronica de verificare a codurilor QR generate de acest certificat digital. Deocamdata nu este reglementata utilizarea in intern dar daca vor fi solicitari din partea asociatiilor profesionale sau a operatorilor economici, putem discuta si despre utilizarea in intern”, a declarat ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila.

Potrivit actului normativ, certificatele se elibereaza de catre Ministerul Sanatatii, prin Sistemul informatic integrat de emitere si verificare a certificatelor digitale ale UE privind COVID-19 (SII-CDC), si pot fi obtinute de pe portalul https://certificat-covid.gov.ro, unic punct de eliberare al acestora.

“Politistii de frontiera au o aplicatie pe care o au instalata pe dispozitivele din proprietatea Politiei de Frontiera, aplicatie prin care verifica codul QR al cetateanului care traverseaza frontiera. MAI si STS pun la dispozitia politistilor dispozitivele”, a mai spus ministrul.

Certificatul ar trebui solicitat cu cel putin 5 zile inainte de o calatorie

Ioana Mihaila a declarat ca, in cazul in care platforma nu functioneaza, exista un call center gestionat de Ministerul Sanatatii, unde activeaza personal din Ministerul Apararii Nationale.

“Call-centerul este pus in legatura cu un grup de lucru cu reprezentanti ai MAI si Ministerului Sanatatii si impreuna vor gestiona problemele legate de certificat. Din acest motiv, este bine daca planuim o calatorie in strainatate sau daca planuim sa ne intoarcem sa ne scoatem certificatul cu macar 5 zile inainte. In conditiile in care exista probleme, termenul de rezolvare pe care ni-l dorim este de 4 zile. Atunci este bine sa fim prevazatori si sa ne generam certificatul cu minim cinci zile inainte de a planifica o calatorie”, a mai spus aceasta.

Pentru certificatele de testare solicitarea se realizeaza dupa efectuarea testului, dar cu cel putin 12 sau 48 de ore inainte de momentul utilizarii certificatului, in functie de tipul de test efectuat.

Pentru eventualele probleme aparute la eliberarea certificatului in baza testului Covid, ministrul a afirmat ca exista o procedura, iar timpii de rezolvare sunt de 12 ore la testele antigen si 24 de ore pentru testele RT-PCR.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -https://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.ro
- Advertisement -https://cciabr.ro/servicii-cciabr/cursuri/

Most Popular

Comentarii recente