19.4 C
Brăila
vineri, septembrie 22, 2023
AcasăSOCIALFermierii romani arunca pe camp tone de legume, nemultumiti de preturile prea...

Fermierii romani arunca pe camp tone de legume, nemultumiti de preturile prea mici din piata

Cat de mult tin precupetii la pret? Tone de fructe si legume romanesti sunt aruncate zilnic la gunoi, pentru ca sunt nemultumiti de preturile prea mici din piata. Producatorii se plang de faptul ca nu au unde sa le vanda, iar atunci cand reusesc sa o faca, pretul este unul foarte mic, in comparatie cu investitia.

Fermier: Pusi in februarie… nopti nedormite… doua luni am stat numai cu focurile, sa facem la sere. Doua luni n-am dormit in pat, deloc. Am stat numai la focuri. Si ziua si noaptea. Patru remorci de lemne arse. Mai am o tura. Si acasa acum, cred ca tot 3 tone culegem. Ia uite, castraveti frumosi…

Producatorii sunt nemultumiti ca trebuie sa-i dea la preturi foarte mici comerciantilor, iar adaosul acestora in piete este foarte mare.

Danut Moroiu, producator de castraveti: Timp de doua saptamani nu am putut vinde niciun castravete. Importul este foarte mare, de zarzavaturi, ca aduce de afara. Si cand aduce de afara, taranul nu mai poate vinde legumele lui.

In unele cazuri, in piete preturile sunt si de 15 ori mai mari, asa ca, producatorii prefera sa duca legumele la groapa de gunoi.

Producator: La ora asta nu trebuia sa existe cartofi de import, cand Romania produce cartofi

O astfel de situatie o intalnim si la Lunguletu, in judetul Dambovita. Producatorii de cartofi se plang de pretul derizoriu pe care sunt nevoiti sa isi vanda marfa.

Producator de cartofi: Din alte tari se vand, si ai nostri ii jelim pe aici. Ii dam pe 20-30 de bani. Pret de mizerie. Nici aratura nu o scoatem, si pesticidele.

Producator de cartofi: La ora asta nu trebuia sa existe cartofi de import, cand Romania produce cartofi.

Reporter: Si acum ce o sa faceti cu atatia cartofi?

Producator de cartofi: O sa-i aruncam.

Pe de alta parte, nici marile lanturi de magazine nu incurajeaza productiile de fructe si legume romanesti.

Director de hipermarket: Tot ce vine din import este cu o logistica mai bine definita. Comerciantii romani nu sunt organizati

Catalin Ciucanu, director la un hipermarket din Buzau: Tot ce vine pe cale de import este cu o logistica mai bine definita, ceea ce usureaza comertul. Toti comerciantii romani nu sunt foarte bine organizati pentru a livra pe retele de magazine.

Marfa de buna calitate si la Dabuleni. Cu toate astea, faimosii pepeni nu au prioritate in hipermarketurile de la noi din tara. Producatorii se plang de faptul ca cei care cumpara se uita la aspect de cele mai multe ori.

Producator de pepeni: Din Grecia sunt aceeasi marime, aceeasi culoare, parca sunt facute industruial, si nu natural, asa cum sunt facute lubenitele de Dabuleni.

Fara o piata de desfacere bine pusa la punct, producatorii romani ajung sa munceasca in zadar. Mai mult decat atat, banii investiti sunt aruncati pe apa sambetei, la gunoi, o data cu tonele de fructe si legume.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -https://cciabr.rohttps://cciabr.rohttps://cciabr.rohttps://cciabr.ro
- Advertisement -https://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.ro

Most Popular

Comentarii recente