O femeie din Galati reclama modul in care a fost tratata de un dispecer al Ambulantei cand a sunat sa anunte fuga si apoi disparitia fiicei sale care sufera de probleme psihice. In loc sa i se faca legatura cu cei de la Politie, Mariana Marcovici s-a trezit repezita de angajata Ambulantei. „Daca ea este fugita si n-o vede nimeni, unde s-o caute Politia, doamna?”, i-a transmis aceasta.
Incidentul s-a petrecut vineri seara, in jurul orei 21.00, la cateva ore dupa fiica de 16 ani a Marianei Marcovici fusese externata de la Spitalul de Spitalul de Psihiatrie din Galati. Cele doua erau pe strada cand, brusc, adolescenta a plecat de langa mama sa. „Fiica mea de 16 ani este pacient NPI (neuropsihologie pediatrica), din 2019, cu multiple diagnostice si internari pe sectia de cronici de la Psihiatrie. Ideea e ca ea dezvolta obsesii. In internare a dezvoltat o obsesie pentru un gardian, ceea ce nu e deontologic si contravine normelor pe care ar trebui sa le aiba spitalul. Dincolo de acest lucru, externarea s-a facut pe 2 iulie, cu biletul de iesire ca fiind „ameliorat”. Dupa-amiaza, copilul, intr-un episod hipomaniacal, pentru ca le face foarte des si random, a plecat, pur si simplu, de langa mine”, povesteste femeia.
Episoadele hipomaniacale sunt cu violente. Inclusiv fizice. Adica nu te poti apropia de ea. Copiii NPI au o forta fizica mult mai mare decat ceilalti. Un om obisnuit nu poate retine un bolnav psihic, pentru ca nu are forta. Asta doar daca e cel puternic, foarte dominant, ceea ce nu e cazul la mine, care sunt juma de buletin.
A fost momentul in care Mariana Marcovici a sunat la 112. La primul apel i s-a spus ca nu se poate face nimic, pentru ca fata nu putea fi considerata inca disparuta „Nu am putut sa o retin, asa ca am alertat 112 si am incercat sa ma tin dupa ea cat sa le spun oamenilor unde se afla, pentru ca 112 urma sa mobilizeze politie plus ambulanta. Eram pe faleza la Galati. Am mers la „Targul de la P-uri”, apoi, de acolo, inspre strada Navelor. Am urmarit-o pana la faleza, undeva in zona Restaurantului Alex. De unde, efectiv, i-am pierdut urma! Era seara, pe inserat. Apelul a fost facut la 21:03. Era amurg, avea sa se intunece in curand de tot”, povesteste femeia.
Femeia sustine ca cei de la 112 i-au spus ca nu au ce sa faca, daca copilul era inca in raza sa vizuala. Asa ca a sunat din nou, atunci cand nu si-a mai zarit fiica. „Aici intervine al doilea apel. Cel pe care il auziti dumneavoastra este al doilea apel, in care eu anuntam ca i-am pierdut urma. Si am aflat ca, potrivit protocolului lor, copilul este disparut doar atunci cand eu nu il mai vad. Adica daca eu alertez 112 ca a plecat copilul de langa mine, ca nu il pot retine, nu se considera disparut. De-abia la al doilea apel s-a considerat ca e disparut. Si s-a soldat cu ce ati auzit dumneavoastra. Doamna respectiva e de la Ambulanta Galati. Nu s-a recomandat”.
Dialogul cu dispecera de la Ambulanta:
– 112, ce urgenta aveti?
– Am revenit. I-am pierdut urma in zona restaurantului… Alex, pardon. Pe faleza.
– Deci n-o mai vedeti acum, nu mai stiti unde este.
– A urcat prin boscheti…
– Da, ramaneti sa le spuneti celor din Ambulanta (se intrerupe) (se trece la Ambulanta)
– A pierdut-o, extraordinar… Alo?
– Buna seara. I-am pierdut urma in zona restaurantului Alex.
– E, daca i-ati pierdut urma, doamna, cand o gasiti, este linistita si vrea sa mearga la spital, reveniti la 112. Nu vine nimeni s-o caute in tot orasul.
– Da, dar nu este si Politia pe fir? Ca nu inteleg.
– Politia nu este in acest moment pe fir. Dar nici Politia nu alearga dupa ea. Daca ea este fugita si n-o vede nimeni, unde s-o caute Politia, doamna?
– E un minor, pacient de neuropsihiatrie. Cine sa alerge, daca nu autoritatile care se ocupa?
– Daca ea nu mai este in raza dumneavoastra si e ascunsa undeva, un s-o caute Politia?
– Pai, nu stiu, doamna, nu se ocupa Politia cu asta?
– Pai, cum nu stiti? Dumneavoastra n-o mai vedeti deloc?
– Daca nu imi gaseste minorul, Politia la ce mai…
– Doamna, ma ascultati un pic, vorbiti numai dumneavoastra? Facem un dialog? Auziti, doamna, vorbiti cu Politia. Politia, chiar fac inversare, ca nu se poate… (voce din fundal) Gura mare!
Tanara a fost gasita ulterior la spital. La cateva ore dupa dialogul cu cei de la Ambulanta, fiica femeii a fost gasita la Spitalul de Psihiatrie, acolo unde se intorsese sa vorbeasca cu gardianul pentru care, potrivit mamei, facuse o obsesie.
„Dupa ce s-a intamplat asta, sectia de politie de pe raza careia avem domiciliul, probabil alertati de apelul de la 112, dumnealor au gasit-o la Spitalul de Psihiatrie, unde s-a dus dupa personajul de care va ziceam. Atunci a fost reinternata, in noaptea de 2 spre 3. Ea ramane internata in continuare”, precizeaza Mariana Marcovici.
Probleme cu internarile la Psihiatrie, la copii Femeia are si o problema cu cei de la Spitalul de Psihiatrie din Galati, care, spune ea, in loc sa o tina pe fiica sa internata, o tot elibereaza pe motiv ca situatia tinerei s-ar fi ameliorat.
„De ce a fost externata? Si pe mine m-ar interesa. Si cu spitalul e o intreaga poveste. Pentru ca Spitalul de Psihiatrie Galati nu mai are medic de psihiatrie pediatrica din 2020, de cand doamna care avea sectia a iesit la pensie. Se pare ca, intr-un fel sau altul, nu s-au descurcat sa gaseasca inca un medic psihiatru de pediatrie. Internarile in acest context nu se puteau face. Daca aveai bolnav psihic, te trimiteau oriunde. La Bucuresti, in privat, noi am mers multa vreme la particular. Apoi, a venit o doamna doctor de la Judetean a venit intr-un part time aici si ne-am intors si noi”, spune femeia.
Aceasta spune ca ii este dificil sa ocupe de tratamentul fiicei sale la fel cum ar face-o cei din spital.
„Apropo de externari, au pe fisa de externare scris „ameliorat”. Insa cand o scoti de acolo pare ameliorata. Doamnele de acolo imi zic mereu ca pare cuminte. Le zic ca e cuminte, pentru ca vorbim de gratii, usa incuiata si diazepam in medicatie. OK, ii dau si eu diazepam, insa intervine abandonul terapeutic, pentru ca ea nu vrea sa mai ia medicamentele. Acolo, cumva, fortat, tot i le dau. Eu nu am aceasta posibilitate. Nu poti. Ei sunt mai multi, pot altfel gestiona situatia”.