Acasă Administratie Unde NU merita sa traiesti: orasul Braila, de evitat

Unde NU merita sa traiesti: orasul Braila, de evitat

Pentru Braila, perspectivele sunt din ce in ce mai sumbre. Un studiu al agentiei de marketing D&D Research plaseaza judetul nostru la coada clasamentului in ceea ce priveste nivelul de trai.

Costul vietii din Romania, in acest an, este cu mult mai mare decat in urma cu cinci ani, la fel si salariul minim sau inflatia, arata un studiu al agentiei de marketing D&D Research.

„Dupa un an de criza era si normal ca in Romania sa creasca costul vietii, care a incetinit putin in 2020. Cu toate acestea, comparativ cu 2013, costurile sunt mult mai mari. De fapt, unele preturi au crescut la rate alarmante in 2020. Din fericire, nu toate preturile urmeaza aceasta tendinta, dar in majoritatea cazurilor vedem cresteri ale preturilor care depasesc inflatia. Cu alte cuvinte, costul vietii creste anual”, se arata in studiul citat de PlayTech.ro.

Conform sursei citate, principalul motiv pentru majorarea preturilor  a fost cresterea brusca si semnificativa a salariului minim in Romania, dar si cresterea inflatiei. Din acel moment, preturile pareau sa continue sa creasca. Prin urmare, costul vietii in Romania in 2021 este mult mai mare decat in urma cu 5 ani.  
Exista un top al oraselor in care merita sa traiesti, dar si costurile sunt pe masura. In orase precum Bucuresti, Cluj Napoca, Sibiu sau Brasov, de exemplu, costurile au crescut semnificativ in ultimii doi ani. In acelasi top regasim si orasele Oradea, Pitesti, Timisoara, Targu Mures, Craiova si Iasi, care sunt in topul oraselor cu costuri mari ale vietii.  
Daca exista acest clasament al oraselor in care merita sa locuiesti si sa traiesti, dar cu costuri pe masura, exista un alt top al oraselor care ar trebui evitate cu orice pret. Aici costul vietii este cel mai dezavantajos cu perspective foarte mici in a gasi un loc de munca bun, nu mai vorbim de unul acceptabil. In acest top realizat de agentia D&D Research regasim numele unor orase din estul, sudul si vestul tarii, cum ar fi: Resita, Alexandria, Vaslui, Focsani, Piatra-Neamt, Satu-Mare, Tulcea, Calarasi, Botosani, Braila. In toate aceste orase amintite mai sus costul vietii este unul cat se poate de dezechilibrat, iar perspectivele sunt din cele mai sumbre.  
„Costul vietii reprezinta perceptia pe care o au oamenii despre cat de scumpa este viata in orasul in care locuiesc. El inglobeaza de regula cheltuielile de zi cu zi, precum cosul de alimente, utilitatile, plata pentru bunurile si serviciile necesare traiului obisnuit. Pe de alta parte, perceptia despre costul vietii este influentata si de beneficiile oferite de traiul intr-un anumit oras. Spre exemplu, un cost al vietii care pare la prima vedere mai neavantajos, poate fi perceput de catre oameni ca fiind mai avantajos in conditiile in care acestia simt ca au parte de alte beneficii arondate calitatii vietii. De exemplu, o zona mai scumpa poate fi si in acelasi timp mai sigura, moderna”, explica Vlad Tureanu, Partener si Quantitative Research Director in cadrul D&D Research.

Exit mobile version