An de an, ziua mondiala a ciocolatei este celebrata la 7 iulie, aceasta data fiind consemnata in istorie drept momentul cand bautura pe baza de cacao a fost introdusa in Europa, in 1550.
Istoria deliciilor pe baza de cacao nu este pe deplin cunoscuta.
Arheologii au descoperit dovezi despre prezenta boabelor de cacao in alimentatia omului datand de cateva mii de ani.
Boabele de cacao ar fi fost cultivate la inceput de civilizatii stravechi din America de Sud, aztecii si mayasii fiind cei mai cunoscuti intre aceste populatii indigene.
Cuvantul modern ”ciocolata” provine din doua cuvinte din Nahuatl, o limba vorbita de multe grupuri de azteci,
”Xocolatl”, care in traducere directa inseamna ”apa fierbinte” si ”cacahuatl”, care se referea la o bautura amara din cacao servita la ceremoniile religioase.
Cand conchistadorii spanioli au ajuns in Lumea Noua si au inceput invaziile, colonizarea si, in cele din urma, distrugerea culturilor native, au descoperit si valoarea cultivarii boabelor de cacao. Au contribuit cu inventivitatea lor la reteta bauturii de ciocolata adaugand zahar si condimente pentru a o indulci. De aici, ciocolata a ajuns populara in randul spaniolilor, care au pastrat secreta metoda de productie pentru aproximativ 100 de ani de la descoperirea lor.
Potrivit unei legende, cand exploratorul spaniol Hernando Cortes a ajuns in Mexic in cautare de aur si argint, conducatorul aztec Montezuma a crezut ca este o divinitate reincarnata si l-a intampinat cu un banchet somptuos unde s-a servit bautura de ciocolata.
Spaniolii nu puteau pastra secretul la nesfarsit si ciocolata s-a raspandit si in restul lumii vestice. Ciocolata – pe atunci consumata exclusiv sub forma de bautura – a ajuns in Franta, apoi in Anglia, la curtile regale si in case dedicate consumului de ciocolata, frecventate de elite. Ciocolata calda era apreciata de clasa sociala superioara pentru gustul si beneficiile pentru sanatate si, cu timpul, cacaua si-a castigat reputatia de afrodisiac.
Exclusivitatea ciocolatei a fost in cele din urma diminuata odata cu Revolutia industriala, cand echipamentele cu aburi au facilitat rapiditatea si accesibilitatea in productia prafului de cacao.
Ciocolata solida a aparut pe piata si s-a bucurat de succes in jurul anului 1850, cand britanicul Joseph Fry a descoperit ca adaugarea de unt de cacao peste praful de cacao formeaza o masa solida. Peste 60 de ani, a ajuns cunoscuta si arta producerii de ciocolata cu un continut de arome diferite – cunoscut sub numele de ”praline” – legata de numele inventatorului belgian Jean Neuhaus II. Din acest moment, industria ciocolatei a explodat si s-a raspandit in intreaga lume, potrivit istoriei prezentate de World Cocoa Foundation.
Desi originara din Americi, in prezent, micul stat Coasta de Fildes (Cote d’Ivoire) produce intre 30 si 40 de procente din cantitatea totala de cacao la nivel mondial.
Evenimentele organizate cu ocazia Zilei mondiale a ciocolatei includ degustari, targuri, festivaluri si ateliere. SUA celebreaza Ziua internationala a ciocolatei pe 13 septembrie si Ziua nationala a ciocolatei de doua ori pe an: la 28 octombrie si la 28 decembrie
Consumul zilnic de ciocolata neagra reduce riscul de boli cardiace cu o treime. Doza letala de ciocolata pentru om inseamna aproximativ 10 kilograme. Ciocolata are efect antibacterian in cavitatea bucala si protejeaza impotriva cariilor dentare. Statisticile din SUA arata ca in fiecare secunda se consuma aproximativ 45 de kilograme de ciocolata.
Elvetienii sunt cei mai mari consumatori de ciocolata, cu aproximativ 9 kilograme pe an de persoana, fata de americani, care consuma aproximativ 4.3 kilograme. O alta informatie inedita este ca ciocolata alba de fapt nu este ciocolata, intrucat nu contine cacao.