Economistul Nouriel Roubini, care a anticipat criza economica din 2008, avertizeaza ca economia globala ar putea suferi o lovitura dubla brutala din cauza stagnarii cresterii economice si a majorarii preturilor. El spune ca bancile centrale si guvernele “pregatesc scena pentru mama tuturor crizelor in urmatorii cativa ani”. Romania nu se incadreaza in acest scenariu pesimist, a declarat Iancu Guda, realizatorul rubricii “Banii in Miscare”, care a adus mai multe argumente in acest sens.
“Intrebarea nu este daca, ci cand se va intampla asta”, a avertizat Roubini.
Rezerva Federala a SUA si Trezoreria americana, dar si toate celelalte institutii similare lor din intreaga lume, s-au bazat pe politici fiscale si monetare relaxate pentru a stimula cresterea economica. De asemenea, in timpul pandemiei au cheltuit miliarde de dolari pe cecuri de stimulare si achizitii de obligatiuni si au mentinut ratele dobanzilor aproape de zero. Aceste masuri au umflat si mai mult preturile actiunilor, imobiliarelor si a altor active si au incurajat imprumuturile agresive, a spus Roubini, citat de Market Insider.
Mai mult, guvernele au imprumutat sume imense de bani pentru a-si finanta planurile de stimulare si sunt mult mai indatorate acum decat acum 50 de ani, a spus Roubini.
El a afirmat ca guvernele din intreaga lume ar putea avea probleme cu gestionarea datoriilor, salvarea bancilor, a companiilor si acordarea de asistenta financiara gospodariilor daca piata se prabuseste si economia globala intra din nou in recesiune.
Argumentele care scot Romania din acest scenariu pesimist
“A doua jumatate a anului trecut am avut o revenire economica sustinuta, dar care a venit pe fondul masurilor de relaxare impotriva curentului european, care a adus insa si maxime istorice din perspectiva numarului de infectari si de decese fata de alte tari.
Daca privim anul acesta, as fi optimist, avem argumente care sa ne sustina o perioada de revenire anul acesta si pentru cel viitor, mai lenta anul viitor, dar tot pe crestere”, a declarat Iancu Guda, realizatorul rubricii “Banii in Miscare”.
Potrivit acestuia, piata muncii este principalul argument, deoarece capacitatea de revenire economica, a consumului si a productiei, tine de somaj si de salariul mediu.
“In ceea ce priveste numarul de someri, cele mai recente cifre ale INS arata 450.000 de someri in mai, fata de cifrele de anul trecut, inainte de pandemie, cand erau 380.000 de someri. Vorbim de o crestere de 70.000 de someri, asta indica un somaj lent.
Cresterea salariului mediu, dupa ce ajustam cu inflatia, se apropie de 7%.
Anul acesta avem si o crestere a comertului cu amanuntul, care reflecta consumul.
Anul acesta, in Romania, revenirea economica o sa fie sustinuta, probabil va fi de 5%, anul viitor va fi probabil o decelerare, dar o recesiune foarte prelungita nu e scenariul de baza.
Inflatia poate ramane un pericol, dar nu vorbim de super inflatie.
Principalul argument european e programul de relansare, care implica investitii pe multe fronturi, care vor avea efecte multiplicatoare in economie.
Fata de alte tari dezvoltate, mature, Romania are inca mult de construit, ceea ce permite injectarea de fonduri si relansare economica”, a explicat Guda.