10.7 C
Brăila
vineri, decembrie 9, 2022
AcasăEconomiePreturile mondiale la alimente au scazut pentru prima data in ultimul an

Preturile mondiale la alimente au scazut pentru prima data in ultimul an

Indicele global al preturilor la produsele alimentare a scazut in luna iunie, pentru prima data in ultimele 12 luni, o veste buna pentru consumatori, intrucat se diminueaza presiunile inflationiste, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Bloomberg.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna iunie 2021, acest indice a crescut pana la 124,6 puncte, de la o valoare revizuita de 127,8 puncte in luna mai.

Scaderea din ultima luna a venit ca urmare a diminuarii preturilor la uleiuri vegetale, cereale si produse lactate. Potrivit FAO, pretul uleiurilor vegetale a scazut cu 9,8% in luna iunie, ca urmare a diminuarii cotatiilor la uleiul de palmier, afectate de prognozele privind cresterea recoltei in principalele tari producatoare. Preturile la cereale au scazut cu 2,6% in luna iunie, in principal ca urmare a diminuarii cu 5% a pretului la porumb, pe fondul prognozelor privind o productie peste asteptari in Argentina si SUA, iar preturile la lactate au coborat cu 1%, toate componentele acestui index inregistrand scaderi, in frunte cu preturile la unt, informeaza Agerpres.

“Nu cred ca impactul acestui declin modest va fi resimtit de consumatori avand in vedere toti ceilalti factori care continua sa actioneze”, a declarat economistul sef al FAO, Abdolreza Abbassian.

In pofida scaderii din luna iunie, preturile mondiale la alimente continua sa ramana la un nivel ridicat, fiind cu aproape 34% peste nivelul inregistrat in luna iunie a anului trecut. Pretul produselor vegetale va depinde de evolutiile meteo in lunile urmatoare, care vor determina daca recoltele din Europa si America de Nord vor fi suficiente pentru refacerea stocurilor. In plus, multe vor depinde si de importurile Chinei in lunile urmatoare, a spus Abdolreza Abbassian, mentionand o imbunatatire a estimarilor pentru stocurile de porumb ale Chinei.

Este posibil insa ca pe termen mediu sa vina noi vesti bune pentru consumatori. Conform unor recente prognoze publicate de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), pretul produselor agricole si alimentare ar urma sa inregistreze o corectie in primii ani ai perioadei 2021-2030.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Most Popular

Comentarii recente