Romanii care au reusit sa puna bani deoparte in perioada de varf a pandemiei au preferat sa ii investeasca, in loc sa ii tina la saltea. Expertii in economie spun ca aceasta este cea mai buna perioada pentru investitii si asta pentru ca pe timp de criza economica preturile sunt scazute.
Nicu este capitan de vas si sambata s-a intors in tara dupa 6 luni de voiaj. Cu banii castigati si cu economiile stranse a decis sa ii investeasca intr-un apartament.
Nicolae Gheorghe, capitan de vas: Leul se devalorizeaza, la fel si euro. Isi pierde din valoare in timp. Altceva era acum 10 ani – altceva faceai cu 100 de euro, altceva faci acum cu 100 de euro. E diferenta foarte mare.
Apartamentul o sa fie gata spre finalul anului viitor, dar nu se grabeste pentru ca banii investiti in acest proiect sunt o investitie pe termen lung.
Nicolae Gheorghe, capitan de vas: Am incercat in cripto, dar le-am vandut. Mi se pare… faci atac. E prea mult si altceva nu am timp sa ma ocup. Pentru mine imobiliarele reprezinta cea mai sigura investitie.
In plina pandemie acest sector a fost printre putinele care a fuctionat. In iunie 2021 s-au cumparat cu aproape 8.000 de case, terenuri sau apartamente in plus fata de aceasi luna a anului trecut. Cele mai multe in Bucuresti, Brasov si Ilfov. La polul opus se numara judetele Covasna, Calarasi si Caras Severin.
Cele mai cautate apartamente sunt cele de 2 camere, care au o suprafata de aproximativ 60 de metri patrati. Pretul unui astfel de apartament poate ajunge si la 70.000 de euro.
Multe dintre imobile se vand cand sunt inca de la nivel de schita.
Tiberiu Necula, consilier imobiliar: Ne ajuta foarte mult prezentarile 3D, machetele, de ce nu si proiectele anterioare ale diversilor dezvoltatori. Toate lucrurile acestea ne ajuta sa vindem inca din faza de proiect. Investitiile imobiliare sunt cele mai sigure, pot spune in acest moment.
Si piata obiectelor de arta a fost o alternativa pentru investitii
In plina pandemie, tabloul “Tarancuta cu fuior pe cale”, semnat de Nicolae Grigorescu s-a vandut 220.000 de euro.
Alina Panico, reprezentant casa de licitatii: Poate fi considerata o piata mult mai sigura decat bancile. Nu este atat de volatila. O investitie in arta este o investitie buna pe termen mediu si lung. Te astepti ca la sfarsitul perioadei de criza ca valoarea piesei sa creasca sau sa si-o pastreze.
Adrian Negrescu, consultant economic: Este una dintre lectiile pandemiei COVID. Faptul ca romanii au inteles ca banii lor in contextul inflatiei trebuie plasati in instrumente care sa le aduca profit, pentru ca daca tii banii la saltea sau ii tii in banca la dobanzi foarte mici, acesti bani se devalorizeaza.
Consultantii in economie spun ca aceasta perioada este una ideala pentru investitii, dar recomanda sa fim atenti la proiectele care promit castiguri consistente intr-un termen scurt, deoarece exista si riscul sa ne pierdem banii.