18.6 C
Brăila
vineri, martie 24, 2023
AcasăSanatateExista o legatura intre vreme si starea de sanatate? Prof. David Schultz...

Exista o legatura intre vreme si starea de sanatate? Prof. David Schultz explica ce a relevat studiul „Sta sa ploua cu durere”

Daca vi s-a intamplat vreodata ca atunci cand se schimba vremea sau cand sunt fenomene meteo extreme sa va simtiti rau sau afectiunile pe care le aveti deja sa se accentueze, nu este nimic neobisnuit. Sunt studii care dovedesc tocmai legatura dintre vreme si efectele ei asupra corpului nostru. Un astfel de studiu a fost facut de profesorul David Schultz, de la Universitatea din Manchester.

Profesorul Schultz este specialist in probleme de clima si mediu, iar cercetarile sale din ultima perioada subliniaza tocmai diferitele aspecte in privinta schimbarilor climatice. El a explicat intr-un interviu ce si-a propus studiul intitulat „Sta sa ploua cu durere”.

Teodora Tompea: Va multumesc mult pentru acest interviu, este o onoare sa discut cu dumneavoastra despre un subiect foarte interesant: legatura dintre starea vremii si durere. Care este aceasta legatura? Pentru ca in tara noastra, de exemplu, nu vorbim prea mult despre asta.

David Schultz, profestor Universitatea Manchester: De multi ani, oamenii care sufera de dureri cronice simt o schimbare a intensitatii durerii in functie de starea vremii. Nu este o parere neobisnuita, pentru ca mai multe studii efectuate pe oameni care sufera de astfel de dureri cronice au dezvaluit ca aproximativ 75% din oameni cred ca vremea le influenteaza intensitatea durerii.

In trecut, au existat multe cercetari privind acest aspect. Adesea, problema este ca aceste studii sunt realizate pe un numar redus de indivizi si este dificil de stabilit cu exactitate ceea ce noi numim „puterea statistica”, cat de puternic este acest efect. Asa ca ceea ce noi ne-am dorit sa facem in proiectul denumit „Sta sa ploua cu durere” a fost sa raspundem la aceasta intrebare folosind un numar mare de subiecti.

Am adunat informatii nu doar in ceea ce priveste vremea, ci si in privinta starii lor in afara durerii. De exemplu, daca au dormit bine noaptea, cat efort fizic au depus in ziua precedenta, care este starea lor de spirit… Adunand toate aceste informatii cu ajutorul unei aplicatii instalate pe telefon, am putea avea un set complet de informatii si am putea raspunde pentru totdeauna la intrebarea daca exista o legatura intre starea vremii si durere.

– Cati oameni sunt implicati in acest proiect, cate persoane participa la studiu si de ce boli sufera?

– Tipurile de dureri de care sufera oamenii implicati in studiu sunt in principal legate de artrita. Am avut acces la grupuri de pacienti care aveau deja aceasta boala, asa ca acestia au fost cei mai indicati sa participe la studiu. 13.000 de oameni au descarcat aplicatia noastra, iar dupa ce am adunat informatii si am inceput sa primim date din partea persoanelor respective, am putut folosi in studiul nostru aproximativ 10.000 de oameni.

Vremea influenteaza si somnul?

– Ati vorbit, de asemenea, despre cum dorm oamenii si modul in care starea vremii le influenteaza somnul, care sunt concluziile in aceasta privinta? Pentru ca multi dintre noi spun ca nu dorm bine iarna sau toamna. De ce se intampla asta?

– Am simtit ca este important sa adunam toate aceste informatii, nu doar legate de durere, ci si de felul in care au dormit, starea lor mentala (daca se simt fericiti sau deprimati), intensitatea efortului fizic, timpul petrecut in aer liber. In acest fel, ne putem filtra raspunsurile.

De exemplu, daca cineva a avut o zi activa, acest lucru poate explica intensitatea durerii. Odata ce avem aceste informatii, putem elimina celelalte efecte asupra intensitatii durerii, ca sa ne concentram in schimb asupra efectelor pe care le are starea vremii. Desigur, efectul pe care il are vremea va fi mult mai redus fata de cel provocat de efortul fizic sau starea de spirit.

Schimbarea climei, un fenomen care nu se va limita doar la topirea ghetarilor

– Se poate spune ca intensitatea durerii va fi mai mare pe viitor, ca va fi influentata de schimbarile climatice? Vorbim des despre efectele acestor schimbari in intreaga lume…

– Scopul nostru este sa folosim aceste informatii ca sa elaboram un fel de instrument de prognoza pe care oamenii sa il poate consulta, sa fie pregatiti daca vremea se schimba in zilele urmatoare. De exemplu, daca cineva stie ca starea vremii ii influenteaza intensitatea durerii, poate calcula cata activitate fizica va depune ca sa suporte mai bine durerea. Acesta este scopul final al cercetarii, efectele schimbarilor climatice nu reprezinta neaparat un aspect aici, pentru ca studiul se refera la durerea de zi cu zi, nu la schimbari care ar putea aparea de-a lungul mai multor ani.

– Cum credeti ca va arata vremea in viitor, tinand cont ca vorbim mult in aceasta perioada despre ceea ce se intampla pe planeta noastra?

– Cu siguranta ca starea vremii se va schimba in diverse zone de pe glob, cele mai importante schimbari vor avea loc in zona arctica din cauza topirii gheturilor, dar cu siguranta vom vedea reactii in lant in privinta vremii din Europa, America de Nord, Asia. Exista multe discutii intre oamenii de stiinta privind intensitatea acelor efecte, dar stim cu siguranta ca vor fi unele schimbari. Nu se poate ca totul sa se opreasca la topirea gheturilor si acest lucru sa nu afecteze si restul regiunilor.

– Putem face ceva in privinta asta sau nu sta in puterea noastra sa schimbam lucrurile? – Deja am eliberat in atmosfera o cantitate mare de dioxid de carbon si am afectat in multe moduri mediul inconjurator, sunt lucruri pe care nu le putem in schimba pe termen scurt sau mediu. Dar orice incercare de a reduce gazele cu efect de sera, inclusiv dioxidul de carbon si metanul, va avea un efect pozitiv asupra mediului inconjurator.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Most Popular

Comentarii recente