Acasă Economie Salariul mediu net a scazut pentru a doua oara in acest an...

Salariul mediu net a scazut pentru a doua oara in acest an / Cel mai mult s-au redus veniturile din domeniul bancar

Pentru a doua oara in acest an, salariul mediu net a scazut in Romania. Astfel, in luna mai angajații au incasat, in medie, cu aproximativ 70 de lei mai puțin, potrivit datelor INS. Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in sistemul bancar. Veniturile nu s-au redus insa in toate sectoarele economiei. 

In luna mai a acestui an, salariul mediu net a fost de 3.492 lei, cu aproape doua procente mai mic decat cel inregistrat in aprilie. Asta inseamna o scadere de 69 de lei.

Motivul principal il reprezinta bonusurile si primele care au fost acordate in perioada Pastelui si care nu s-au mai regasit in salariul din mai.

Cel mai mult s-au redus salariile celor care lucreaza in domeniul bancar, de aproximativ 21 de procente. Urmeaza apoi cele din asigurari si telecomunicații. La polul opus, cele mai importante cresteri ale castigului salarial mediu net au fost inregistrate in extracţia carbunelui, respectiv in extracţia petrolului si a gazelor naturale.

Redeschiderea sectorului HoReCa, dar si reluarea calatoriilor au influențat pozitiv si piața muncii. Astfel, angajații din aceste domenii au castigat cu pana la aproape 7% mai mult.

Cresteri au fost si in industria cinematografica, cu 2,5 procente.

Cei mai bine platiți angajați raman cei din IT. Au castigat, in medie, 8.192 de lei. Si desi salariul lor a crescut in luna mai cu cateva procente, cel mai puțin au castigat salariații din domeniul HoReCa, in medie, 1.850 de lei pe luna.

Ultima scadere a salariul mediu net din Romania a fost inregistrata la inceputul acestui an. Astfel, in luna ianuarie, angajații au incasat mai puțin cu 225 de lei. Si atunci scaderea a fost pusa pe seama primelor ocazionale pe care salariații le-au primit de Craciun.

Exit mobile version