CFR Infrastructura informeaza ca miercuri au fost semnate doua contracte de lucrari pentru cresterea vitezei de circulatie intre Buzau – Faurei (firul II), de la 30 de km/h la 120 km/h. Intre Buzau si Faurei vitezele medii ale trenurilor au scazut mult si cele mai rapide trenuri fac 38 de minute pe 40 km, in timp ce in anii 80 si 90 faceau si 27-28 de minute. Tronsonul este parte a liniei 702 Buzau – Fetesti.
Sinele vor fi inlocuite, intreaga infrastructura va fi modernizata, astfel incat la finalul proiectului trenurile vor putea circula cu o viteza de 4 ori mai mare decat cea cu care se deplaseaza in prezent.
Dupa ce la inceputul lunii CNAIR a anuntat numele firmei care a castigat licitatia pentru realizarea lucrarilor, miercuri, 14 iulie, a fost semnat si contractul.
Valoarea lucrarilor ce se vor executa pe o distanta de circa 40 de km este de 1,5 milioane de lei/ km, fondurile fiind asigurate de la bugetul de stat. Perioada de executie va fi de 5 luni.
Iata ce a spus ministrul Transporturilor, Catalin Drula despre aceste lucrari
“Costul lucrarilor este de aproximativ 1,5 milioane de lei/km (incluzand valoarea sinelor noi care sunt achizitionate de CFR). Sunt bani extraordinar de bine cheltuiti avand in vedere impactul rapid si urias.
Am explicat in mod repetat ca dincolo de modernizarile masive pe coridoarele europene, proiecte-gigant de miliarde de euro cu timpi de implementare de ani de zile, dar care au impact pe doar cateva sute de km de retea, TREBUIE SA REINNOIM miile de kilometri de cale ferata degradata cu restrictii de viteza.
Astfel de lucrari, ca pe Buzau-Faurei, ar trebui sa desfasuram pe mii de km de retea. Sunt relativ ieftine, rapide si cu castig enorme. Pentru asta, ne trebuie finantare. De aceea m-am luptat, la inceputul anului, ca in legea bugetului de stat de anul acesta la capitolul „Intretinerea infrastructurii feroviare” sa avem un plus de 200 de milioane de lei.
Acesti 200 de milioane de lei de la bugetul de stat merg exact in astfel de lucrari de ȋnlocuire la rand a elementelor suprastructurii caii, pentru ridicarea restrictiei de viteza si aducerea liniei ȋn parametrii proiectati ai liniilor.
Anul acesta va fi un record de linie reinnoita prin inlocuire la rand. Dar tinta noastra ca tara, in anii urmatori, trebuie sa fie de cel putin 10 ori mai mare.
Va trebui sa crestem semnificativ aceste alocari de la an la an, sa ajungem sa discutam de lucrari de reinnoire in valoare de miliarde de lei anual, pentru a putea aduce in anii urmatori calea ferata in zona decentei“, a anuntat pe Facebook ministrul Transporturilor, Catalin Drula.