Acasă Economie Euro urca la un nou maxim istoric fata de leu

Euro urca la un nou maxim istoric fata de leu

Cu 4,9283 lei, euro atinge un nou maxim istoric in raport cu leul si depaseste recordul atins in 9 iulie, conform datelor comunicate de BNR.

In 9 iulie, cursul calculat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fost de 4,9281 lei/euro.

Euro a inceput anul la un curs de 4,8691 lei. Miercuri, cresterea fata de ziua precedenta este de numai 0,01%, adica 0,0005 lei.

Dolarul a crescut la 4,1792 lei. Pe crestere este si francul elvetian, la 4,5475 lei, in timp ce gramul de aur a atins valoarea de 243,7421 lei, de la 241,9105 lei.

In urma cu trei zile, consilierul de strategie de la BNR Adrian Vasilescu a spus ca devalorizarea recenta a monedei nationale nu are de ce sa provoace agitatie.

“De 10 ani, an de an, au fost prognoze ca in sfarsit va fi trecut pragul de 5 lei pentru un euro. De zece ani. Si niciodata nu a fost trecut. Sper ca nu va fi trecut nici anul asta. Dar ma opresc aici cu speranta.

Economia Romaniei si pietele financiare din Romania sunt atat de obisnuite cu socurile incat nu se lasa impresionate de miscari la nivelul unui minister, chiar daca e un minister atat de important ca cel al Finantelor.

Pe piata valutara nu am vazut niciun fel de degringolada, niciun fel de confuzie. Piata monetara functioneaza foarte bine, bancile, la fel. Nu se vad influente nefaste pe pietele noastre de care suntem foarte legati pentru ca e criza, e inflatie, sunt socuri internationale, batalia pentru o noua normalitate”, a declarat Vasilescu.

Cursul leu/euro va depasi pragul psihologic de 5 lei in 12 luni, estimau in urma cu doua saptamani 93% dintre participantii unui sondaj realizat de Asociatia Analistilor Financiari. Totodata, 84% dintre ei se asteapta la majorarea ratei inflatiei, adica la o crestere a preturilor

Exit mobile version