10 C
Brăila
miercuri, martie 22, 2023
AcasăEvenimentEroii patrupezi ies "la pensie" / Patru caini politisti din cadrul IPJ...

Eroii patrupezi ies “la pensie” / Patru caini politisti din cadrul IPJ Braila au “predat stafeta”

Patru caini politisti din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Braila au ajuns la finalul carierei lor, iar în luna mai a acestui an au fost pensionati, unii dintre ei fiind destul de batrani, încat sa mai execute misiunile cu succes.
In urma procedurilor institutionale legale derulate prin grija Serviciului Logistic, spre bucuria politistilor instructori, fiecare a avut dreptul sa-si adopte patrupedul camarad, cu titlu gratuit, pentru a-l îngriji cum se cuvine si a-i asigura o ,,pensie” linistita.
Cei trei masculi Lip, Liban si binecunoscutul Rex, precum si femela Tuia sunt din rasa ciobanesc german, cu varste cuprinse între 6 si 13 ani si au fost antrenati pentru identificare urme.
REX ,,pastreaza traditia familiei”, astfel ca agent sef de politie Harjoghe Marian, instructorul cainelui Rex îsi aminteste cu emotie despre camaradul sau patruped ca este nascut tot din caini politisti de patrulare-interventie si ca l-a crescut atat pe el, cat si pe ceilalti doi frati ai sai, deveniti ulterior si ei caini politisti.
De asemenea, dupa perioada de predresaj, în anul 2010 cainele politist Rex a urmat cursul de ,,prelucrare urma miros uman” la Centrul Chinologic Sibiu, unde la varsta de 9 luni a obtinut nota 10, iar odata întors acasa, în acelasi an a participat cu succes la prima lui misiune, mergand pe urmele unui hot de locuinte din comuna Movila Miresii.
De-a lungul carierei, cainele Rex a contrubuit în descoperirea multor infractori, începand de la autori de furturi marunte, pana la talharii, omoruri, violuri, precum si disparitii de persoane.
Tot agentul sef Harjoghe Marian spune ca a mizat cu incredere pe abilitatile lui Rex, cand în activitatea desfasurata de colegii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale în cazul înfractiunilor de omor ce au avut loc în anul 2011, în localitatea Silistraru si în anul 2015, în localitatea Gradistea, camaradul sau patruped si-a adus o contributie majora în identificarea si prinderea celor patru criminali.
In cei opt ani de activitate cainele politist Rex a participat aproape zilnic la antrenamente, aplicatii practice, exercitii elaborate, dar si la numeroase misiuni, dand dovada de rezistenta fizica si psihica, disciplina si curaj, manifestandu-se ca un veritabil caine politist profesionist.
Dupa opt ani de activitate intensa, Rex, cainele politist care a luat urma multor infractori periculosi îsi încheie activitatea de politist din cauza unor probleme medicale specifice rasei de caine ciobanesc german.
Instructorul sau spune cu emotie ca Rex îi este un camarad pe cinste, prieten credincios si coleg de nadejde si ca din punctul lui de vedere Rex a fost si ramane un caine stralucit, pe care l-a adoptat si-l va îngriji în continuare cum se cuvine.
În locul lui Rex, în lupta cu infractorii a fost calificat tanarul Gipsy, alaturi de instructorul sau agentul sef de politie Harjoghe Marian, caine care deja este cunoscut la nivel national pentru ispravile sale pozitive în ce priveste sprijinul acordat politistilor în identificarea infractorilor, precum si a persoanelor disparute.
Cainele politist LIBAN a fost la randul sau adoptat de catre instructorul sau, agent sef principal Ciocarlan Nelu, care îl va îngriji asa cum se cuvine, iar în locul sau politistul îsi va desfasura activitatea alaturi de alti doi caini politisti, respectiv cainele de detectare tutun BOB si cainele de detectare urma SARA, doi caini care participa la misiuni si care deja au avut rezultate în cariera lor.
De asemenea, cainele politist LIP a fost primit în adoptie, cu caldura de catre instructorul sau, agent sef adjunct Stoica Alexandru, iar cainele politist TUIA a fost adoptata de catre instructorul sau agent de politie Caraman stefan Adrian.
Cei doi caini politisti pensionati înca isi asteapta camarazii carora sa le predea simbolic stafeta în activitate, întrucat, dupa ce vor absolvi cursul de calificare interventie patrulare, agent sef adjunct Stoica Alexandru va lucra cu tanarul caine CEV, iar agent de politie Caraman Stefan Adrian cu cainele BELA.

VEZI AICI VIDEO CU EROII PATRUPEZI AI Inspectoratului de Politie Judetean Braila

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Most Popular

Comentarii recente