Acasă Sport Primele reguli scrise ale fotbalului au fost vandute cu peste 65.000 de...

Primele reguli scrise ale fotbalului au fost vandute cu peste 65.000 de euro

Unul dintre exemplarele foarte rare ale primelor reguli scrise ale fotbalului, stabilite de clubul englez din Sheffield in 1858, a fost vandut marti pentru suma de 56.700 de lire sterline (aproximativ 65.500 euro), in cadrul unei licitatii care a avut loc la Londra, a anuntat casa de licitatii Sotheby’s, citata de AFP.

Aceasta suma se situeaza in intervalul estimat, intre 50.000 si 70.000 de lire sterline.

Documentul vandut marti este unul dintre cele doua exemplare cunoscute ale primei editii a regulamentelor sportului cu balonul rotund, pe care s-a dezvoltat fotbalul modern. A fost tiparit de clubul Sheffield, fondat in 1857 si considerat cel mai vechi club din lume, potrivit Sotheby’s.

Cele 16 pagini ale brosurii, in stare buna, au fost gasite intr-un album din epoca victoriana cu amintiri despre Sheffield si ofera o prima versiune codificata a fotbalului.

De asemenea, documentul mentioneaza evolutia regulilor, cu adnotari scrise de mana sau cu un addendum tiparit care subliniaza interzicerea “lovirii” sau “impingerii” mingii cu mana, care era permisa anterior.

“Clubul a jucat un rol crucial in dezvoltarea jocului modern: lovitura libera indirecta, lovitura de colt si bara transversala sunt inovatii ale jocului aduse de Sheffield” si au reprezentat “prima expresie a culturii fotbalistice moderne”.

Brosura poarta semnatura in creion a lui William Baker, unul dintre jucatorii de top ai lui Sheffield si membru al comitetului sau, care a aprobat proiectul final al regulilor la 21 octombrie 1858. Regulile au fost apoi tiparite in anul urmator si distribuite tuturor membrilor clubului, subliniaza casa de licitatii.

Singura alta copie cunoscuta se afla in arhivele clubului, care au fost vandute in iulie 2021 pentru suma de 881.000 de lire sterline.

Exit mobile version