Acasă Sanatate O boala rara extrem de infectioasa a provocat alerta in SUA /...

O boala rara extrem de infectioasa a provocat alerta in SUA / Ce este „variola maimutei”

Peste 200 de persoane din 27 de state americane sunt urmarite pentru ca s-ar fi putut contamina cu o boala rara extrem de infectioasa numita „variola de maimuta”, relateaza BBC.

Temerile sunt ca aceste persoane au intrat in contact cu un barbat din Texas care a adus aceasta periculoasa boala din Nigeria, la inceputul acestei luni.

Barbatul, despre care se crede ca este primul american infectat cu acest tip de variola din 2003 si pana astazi, a fost dus la spital si se afla in stare stabila.

Pana acum nu au fost descoperite alte cazuri.

Centrul pentru preventia si controlul bolilor american este ingrijorat ca pasagerii care s-au aflat la bordul celor doua avioane cu care a calatorit texanul au fost expusi la aceasta boala.

El a calatorit din Lagos, Nigeria in Atlanta in data de 9 iulie, chiar inainte de a se intoarce in Dallas, acolo unde a fost spitalizat.

CDC a anuntat ca lucreaza cu operatorii de curse aeriene pentru a stabilit care sunt riscurile potentiale pentru cei care au calatorit impreuna cu barbatul. Agentia precizeaza, totusi, ca riscurile de transmisie sunt mici, in contextul in care pasagerii au purtat masca obligatorie din cauza pandemiei de Covid.

Un purtator de cuvant al CDC a explicat ca agentia lucreaca cu autoritatile sanitare locale pentru a-i gasi pe cei care ar fi putut fi expusi.

Ce este si cum se manifesta „variola maimutei”

Variola de maimuta este o boala virala din aceeasi „familie” cu variola, dar este mult mai putin severa. Ea este gasita in parti indepartate ale tarilor din centrul si vestul Africii, in apropierea padurilor tropicale.

Simptomele bolii includ:

La inceput, febra, dureri de cap, umflaturi, dureri de spate, dureri de muschi si lipsa generala de energie

Dupa ce febra scade, apare urticaria la nivelul pielii, care incepe mai intai pe fata si se extinde apoi pe restul corpului, mai ales pe palme si pe talpi

Urticaria provoaca mancarimi puternice si trece prin diferite stadii inainte de face coaja si a se desprinde de pe piele. Leziunile din urma acestui proces provoaca cicatrici.

Majoritatea cazurilor sunt usoare, insa in 1 din 100 de cazuri se poate ajunge la decesul bolnavului.

Exit mobile version