19.4 C
Brăila
vineri, septembrie 22, 2023
AcasăEconomiePovestea Revolut: Cum a ajuns un bancher plictisit de la Lehman Brothers...

Povestea Revolut: Cum a ajuns un bancher plictisit de la Lehman Brothers sa atace hegemonia sistemului bancar

Nikolay Storonsky a avut nevoie de 7 ani pana sa se decida in sfarsit sa isi dea demisia dupa ce a lucrat ca bancher de investitii la Lehman Brothers si Credit Suisse.

„Ca bancher ajunsesem deja in varf”, a declarat Storonsky pentru Bloomberg in 2017, la 3 ani dupa ce parasise sectorul, adaugand ca „a devenit foarte plictisitor”.

Stagnarea pe care a simtit-o in sectorul bancar a fost unul din motivele care l-au facut pe Storonsky, care s-a nascut in Rusia, sa cofondeze Revolut Ltd., compania londoneza ce ofera servicii financiare online.

Saptamana trecuta Revolut a organizat o noua runda de investitii prin care a atras 800 de milioane de dolari, valoarea totala a companiei urcand la 33 de miliarde de dolari. Partea lui Storonsky? In jur de 6,7 miliarde, potrivit indexului miliardarilor realizat de Bloomberg.

Valoarea companiei a crescut de 6 ori de la ultima runda de strangere de capital si este cea mai noua firma tech care a reusit sa stranga bani la pretul de exercitare.

Insa exista si ingrijorari legate de o posibila bula pe piata serviciilor financiare online:

In luna martie compania de plati mobile Stripe a devenit cel mai mare startup din SUA fiind evaluat la 95 de miliarde de dolari dupa ultima runda de investitii. Wise Plc, rivala londoneza a Revolut, a fost listata pe bursa luna aceasta si este evaluata acum la 13 miliarde de dolari.

Expansiune rapida

Dupa ce Storonsky, acum in varsta de 36 de ani, a lansat Revolut alaturi de Vlad Yatsenko, un dezvoltator IT care inainte a lucrat pentru Deutsche Bank, compania a avut parte de o ascensiune fulminanta.

Revolut a inceput cu carduri preplatite de debit fara comisioane pentru tranzactiile internationale. Acum serviciile sale includ conturi bancare, transferuri internationale de bani, criptomonede, tranzactii pe bursa, instrumente de bugetare si de plata a facturilor.

„Ideea a fost mereu sa ne extindem dincolo de transfeluri in strainatate”, declara Storonsky, la origini un fizician, in 2017 pentru Bloomberg.

„Incercam sa ne lansam pe cat de rapid posibil, viteza fiind mult mai importanta decat sa prioritizam si apoi stabilim o tinta pentru cat de mari vrem sa crestem”, a adaugat antreprenorul.

Acest model de afacere a ajutat la atragerea tinerilor care au inceput incet sa foloseasca tot mai mult Revolut.

Owen Barron, un tanar in varsta de 29 de ani din Dublin care a vorbit cu jurnalistii de la Bloomberg, a inceput sa foloseasca Revolut in 2017.

Acestuia i-au placut comisioanele mai scazute si faptul ca putea sa foloseasca bancomatele in strainatate, ajungand acum sa foloseasca aplicatia in fiecare zi.

„Este ca si cum ai avea Instagram sau WhatsApp pe telefonul tau”, a declarat irlandezul care in urma cu 18 luni a inceput sa foloseasca o alta functionalitate a aplicatiei: cea de investitii.

Scepticism din partea bancilor traditionale

Singurul dezavantaj pe care Barron il vede la Revolut sunt comisioanele. In prezent acesta foloseste un cont gratuit care permite un numar limitat de retrageri inainte de a fi percepute comisioane.

In Irlanda acesta poate efectua pana la 5 retrageri la bancomat sau sa retraga 200 de euro, in functie de valoarea retragerilor, inainte ca un comision de 2% sa ii fie aplicat.

„Nu am vazut niciodata un apetit puternic a consumatorilor sa plateasca un comision lunar pentru servicii”, afirma Jim Miller, director executiv al departamentului de plati si tranzactii bancare la compania de cercetari J. D. Power.

„Poate daca este numita o cotizatie de membru?”, glumeste acesta.

Miller este sceptic si cu privire la expansiunea Revolut in noi servicii. Bancile traditionale folosesc de decenii conturile curente ca o oportunitate de a construi o relatie cu clientii lor, sperand ca in cele din urma acestia vor cumpara o asigurare sau accesa un credit ipotecar.

„Sunt in servicii financiare de peste 30 de ani si in tot acest timp am discutat doar despre construirea intregii relatii, abordarea ‘supermarketului financiar’.

Monitorizare din partea autoritatilor de reglementare

Ambitiile Revolut au atras de asemenea atentia autoritatilor responsabile de supravegherea financiara. In Marea Britanie autoritatea competenta a verificat in 2018 de ce compania a oprit temporar un sistem proiectat sa blocheze tranzactiile suspecte.

Fosti angajati au vorbit despre probleme legate de suprasolicitarea la locul de munca si conditiile de burnout de la Revolut, care are un semn de neon in birourile sale ce indeamna „Get S–t Done!” (Rezolva treaba!), o reflectie a convingerii lui Storonsky ca serviciile financiare sunt o cursa in care castigatorul ia tot.

Insa acele ambitii l-au rasplatit cu generozitate pe Storonsky care este cel mai mare detinator individual de parti sociale ale Revolut.

Insa acesta ramane prevazator cu privire la reglementarile din sectorul bancar unde si-a inceput cariera pe masura ce vrea sa transforme Revolut in una din cele mai mari companii de servicii financiare din lume.

„Sa o luam pe scurtatura ca sa facem economii pur si simplu nu este posibil in domeniul nostru”, sustine cofondatorul Revolut.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -https://cciabr.rohttps://cciabr.rohttps://cciabr.rohttps://cciabr.ro
- Advertisement -https://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.ro

Most Popular

Comentarii recente