Acasă Sport Scandal inainte de debutul JO 2020. Responsabilul cu ceremonia de deschidere a...

Scandal inainte de debutul JO 2020. Responsabilul cu ceremonia de deschidere a fost demis din cauza unei glume legate de Holocaust

Un nou scandal legat de Jocurile Olimpice de la Tokyo a izbucnit joi, cu o zi inainte de deschidereea competitiei. Organizatorii au anuntat demiterea responsabilului cu ceremonia de deschidere, Kentaro Kobayashi, din cauza unei glume legate de Holocaust care data de mai bine de 20 de ani.

„Am aflat ca in cadrul unui moment artistic, in trecut”, Kentaro Kobayashi „a folosit un limbaj dispretuitor fata de un fapt istoric tragic”, a spus presedinta Comitetului Tokyo-2020, Seiko Hashimoto.

„Comitetul de organizare a decis sa il demita pe domnul Kobayashi din functie”, a adaugat Hashimoto.

Consecintele demiterii sale in contextul ceremoniei de deschidere de vineri seara nu sunt clare, insa. „Inca ne gandim in privinta manierei prin care sa putem asigura desfasurarea ceremoniei de maine”, a spus Hashimoto, precizand ca vrea sa traga concluziile „cat mai repede posibil”.

Intr-un scheci umoristic difuzat in 1998, Kobayashi si un alt artist imitau un celebru duo de animatori ai unei emisiuni japoneze de televiziune pentru copii.

Prefacandu-se ca isi imagineaza o activitate de bricolaj in care era vorba de instalarea unor mici papusi de hartie, Kobayashi i-a spus partenerului sau: „ultima oara ai spus ‘hai sa ne jucam de-a Holocaustul’”, declansand rasetele publicului.

Cei doi s-au amuzat apoi imaginandu-si furia producatorului emisiunii din cauza referirii la Shoah.

Sceneta „scrisa de mine continea replici care erau foarte nepotrivite”, si-a cerut apoi scuze Kobayashi, o personalitate in lumea spectacolului din Japonia.

Materialul „face parte dintr-o perioada in care nu reuseam sa facem lumea sa rada cum doream si cred ca am incercat sa atrag atentia oamenilor intr-o maniera la care nu ma gandeam”, a mai spus Kobayashi.

Centrul Simon-Wiesenthal, de lupta impotriva antisemitismului si a rasismului a condamnat miercuri, intr-un comunicat, cuvintele lui Kobayashi, denuntand glumele „rauvoitoare si antisemite”.

„Nicio persoana, oricat de creativa ar fi, nu are dreptul de a se amuza pe seama victimelor genocidului (comis de nazisti)”, se arata in comunicatul organizatiei, care subliniaza ca „orice asociere a acestei persoane cu Jocurile de la Tokyo insulta memoria a sase milioane de evrei si duce in derizoriu Jocurile Paralimpice”, Kobayashi amuzandu-se si pe seama persoanelor cu handicap in alte scenete.

Demiterea lui Kobayashi a venit la doar cateva zile dupa ce a lui Keigo Oyamada, compozitorul uneia dintre temele muzicale ale ceremoniei de deschidere.

Acest artist japonez, cunoscut sub pseudonimul Cornelius, recunoscuse in interviuri acordate in anii 1990, pe un ton lejer, cum isi persecuta colegii de clasa cu handicap in tinerete.

In martie, un alt responsabil artistic cu ceremoniile de deschidere si incheiere ale Jocurilor, Hiroshi Sasaki, a demisionat si el pentru faptul ca a sugerat sa deghizeze in porc o vedeta a retelelor sociale, Naomi Watanabe, din cauza rotunjimilor sale.

In februarie, presedintele de atunci al Comitetului Tokyo-2020, fostul premier Yoshiro Mori, a fost si el nevoit sa paraseasca functia din cauza unor afirmatii sexiste, care au provocat reactii la nivel planetar.

Aceste scandaluri au afectat si mai mult imaginea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, deja destul de nepopulare in randul majoritatii publicului japonez, care se teme ca evenimentul va agrava criza sanitara prin care trece tara, in contextul pandemiei de coronavirus.

Exit mobile version