19.5 C
Brăila
sâmbătă, iunie 10, 2023
AcasăEconomieProductia agricola a scazut cu peste 15% in 2020

Productia agricola a scazut cu peste 15% in 2020

Valoarea productiei agricole a scazut cu 15,4% in 2020, fata de 2019, pe fondul unui declin de 21,5% al productiei vegetale si al unor scaderi de 1,2% la productia animala cat si la serviciile agricole, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate astazi.

Valoarea productiei agricole a fost de 81,4 miliarde de lei preturi curente, in conditiile realizarii unei productii vegetale de 52,8 miliarde de lei si unei productii animale de 26,7 miliarde de lei. Valoarea serviciilor agricole a fost de 1,8 miliarde de lei.

“In anul 2020, structura valorii productiei ramurii agricole a prezentat modificari semnificative in comparatie cu anul precedent. Ponderea productiei vegetale a fost de 64,9%, cu 5,1 puncte procentuale in scadere fata de anul anterior, productia animala de 32,9%, cu 4,9 puncte procentuale in crestere fata de anul anterior, iar serviciile agricole au avut o pondere de 2,2%”, precizeaza INS.

In ceea ce priveste productia vegetala in anul 2020, pe principalele grupe de culturi, cresteri ale ponderilor valorii productiei au fost inregistrate la legume, inclusiv pepeni (+4,2 puncte procentuale), fructe si struguri (+3,6 puncte procentuale), plante de nutret (+1,2 puncte procentuale) si la cartofi (+1,0 puncte procentuale) iar scaderi la cereale (-7,6 puncte procentuale), alte grupe de produse (- 1,6 puncte procentuale) si plante uleioase (-0,8 puncte procentuale).

Structura valorii productiei animale in anul 2020, pe principalele specii si grupe de produse, prezinta cresteri ale ponderilor valorii productiei la ovine si caprine (+0,7 puncte procentuale), produse obtinute din prelucrarea laptelui in ferma zootehnica (+0,6 puncte procentuale), bovine (+0,4 puncte procentuale) si alte grupe de produse (+0.2 puncte procentuale) si scaderi la pasari (-1,4 puncte procentuale) si porcine (-0,5 puncte procentuale).

Potrivit precizarilor INS, productia ramurii agricole este determinata conform metodologiei Eurostat privind “Conturile Economice pentru Agricultura” si cuprinde: valoarea tuturor productiilor de produse agricole (inclusiv valoarea productiei de vin obtinuta in unitatile agricole care nu dispun de instalatii industriale de vinificatie) si valoarea serviciilor agricole efectuate de unitatile specializate. Aceasta productie nu cuprinde: valoarea consumului de samanta din productie proprie pentru culturile la care insamantarile care se fac toamna, valoarea strugurilor utilizati in productia de vin a unitatilor agricole care nu dispun de instalatii industriale de vinificatie, valoarea laptelui consumat de animale, valoarea oualor puse la incubat si pierderile la producatori dupa recoltare.

In plus, productia ramurii agricole cuprinde valoarea activitatilor secundare neagricole neseparabile si este diminuata cu valoarea laptelui transformat in derivate (produse obtinute din prelucrarea laptelui) in aceeasi ferma. Activitatile secundare neagricole neseparabile sunt activitati legate direct de productia agricola care nu pot fi separate de activitatea agricola principala din punct de vedere al costurilor (exemplu producerea branzeturilor in ferma zootehnica).

Productia ramurii agricole este exprimata in preturi de baza (preturile la producator la care se adauga subventiile pe produs si se scad impozitele pe produs) ale fiecarui an.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -https://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.ro
- Advertisement -https://cciabr.ro/servicii-cciabr/cursuri/

Most Popular

Comentarii recente