10 C
Brăila
miercuri, martie 22, 2023
AcasăSOCIAL50 de ani de la Apollo 15. Imagini spectaculoase de la prima...

50 de ani de la Apollo 15. Imagini spectaculoase de la prima misiune in care oamenii au condus un vehicul pe Luna


S-au implinit 50 de ani de la prima misiune in care NASA a trimis pe Luna un rover. Apollo 15 a devenit a patra misiune in care oamenii au aterizat pe Luna. Lansarea a avut loc pe 26 iulie 1971, iar aselenizarea patru zile mai tarziu.


NASA a numit misiunea cel mai de succes zbor cu echipaj uman realizat vreodata. Comandantul David Scott si pilotul Modulului Lunar James Irwin au petrecut trei zile pe Luna si un total de 18 ore in afara navei spatiale lunare.


Scott si Irwin au fost primii care au condus un rover pe suprafata Lunii.


Cand s-a aflat in fruntea misiunii, in 1971, Scott era deja veteran in calatoriile spatiale, participand la misiunile Gemini 8 din 1966, alaturi de Neil Armstrong, iar apoi la Apollo 9, in 1969. Dupa ce s-a alaturat NASA in 1963, Scott a totalizat un timp petrecut in spatiu de 546 de ore si 54 de minute. In urma incheierii activitatii de astronaut, Scott a fost director al Dryden Flight Research Center, cu sediul in Edwards, California, din cadrul NASA. In prezent, este colonel in rezerva in cadrul Fortelor Aeriene SUA.


Pentru James Irwin a fost singura calatorie in spatiu. Irwin, colonel in rezerva, in Fortele Aeriene SUA, s-a alaturat NASA in 1966. A parasit agentia spatiala dupa zborul Apollo 15, realizat in 1972, pentru a deveni pastor, infiintand o organizatie religioasa denumita High Flight Foundation, cu sediul in Colorado Springs. Irwin a decedat in 1991, in urma unui infarct.


Din misiune a facut parte si pilotul modulului de comanda Apollo 15, Alfred Worden. Worden, care fusese pilot de incercare, a fost selectat ca astronaut de NASA in 1966. A pilotat modulul de comanda Endeavour din cadrul misiunii Apollo 15, in timp ce Scott si Irwin se aflau pe suprafata selenara.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Most Popular

Comentarii recente