Acasă Sanatate Criza incalzirii globale: Semnele vitale ale Planetei au ajuns deja intr-un punct...

Criza incalzirii globale: Semnele vitale ale Planetei au ajuns deja intr-un punct fara intoarcere

Un nou studiu care urmareste semnele vitale ale planetei a constatat ca multi dintre indicatorii cheie ai crizei climatice globale se inrautatesc si fie se apropie, fie depasesc punctele critice pe masura ce pamantul se incalzeste. Mai exact, emisiile de dioxid de carbon, acidificarea oceanelor si pierderea suprafetelor de padure din Amazon inregistreaza noi recorduri, noteaza The Guardian.


Studiul, care a fost denumit „World Scientists’ Warning of a Climate Emergency 2021” si publicat de Oxford University Press, a constatat ca, in general, aproximativ 16 din 31 de semne vitale planetare urmarite, inclusiv concentratiile de gaze cu efect de sera, continutul de caldura al oceanului si masa de gheata, au stabilit noi recorduri ingrijoratoare.


„Exista dovezi din ce in ce mai mari ca ne apropiem sau deja am depasit punctele de varf asociate cu parti importante ale sistemului Pamantului”,
a declarat William Ripple, cercetator in ecologie si mediu la Universitatea de Stat din Oregon, care este si coautor al studiului.


„Semnele vitale planetare actualizate pe care le prezentam reflecta in mare masura consecintele unei situatii care nu seamana cu ce se intampla in mod normal”, a spus Ripple, adaugand ca „o lectie majora generata de pandemia de Covid-19 consta in faptul ca chiar si transportul si consumul, daca scad la un nivel mare, nu sunt suficiente pentru a opri efectele devastatoare. De aceea sustinem ca sunt necesare schimbari ale sistemului”.


Pandemia de COVID-19 a schimbat modul in care oamenii gandesc, dar nu a redus poluarea


In timp ce pandemia a oprit economiile si a schimbat modul in care oamenii gandesc despre munca, scoala si calatorii, aceasta nu a facut prea mult pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon la nivel mondial. Utilizarea combustibililor fosili a scazut usor in 2020, dar autorii unui raport publicat in revista BioScience subliniaza ca dioxidul de carbon, metanul si oxidul de azot „au stabilit noi recorduri pentru concentratiile atmosferice atat la finalul lui 2020, cat si in 2021”.


Grafic cu indicatorii privind schimbarile de mediu. Captura foto: academic.oup.com
In aprilie 2021, spre exemplu, concentratia de dioxid de carbon a atins 416 parti pe milion, aceasta reprezentand cea mai mare concentratie medie lunara inregistrata vreodata la nivel mondial. Cei mai fierbinti cinci ani inregistrati pana acum sunt cei cuprinsi in a doua parte a decadei 2010-2020. De altfel, anul 2020 a fost al doilea cel mai calduros an din istorie.


Studiul a constatat, de asemenea, ca sistemele de crestere a animalelor, precum sunt bovinele sau ovinele, care reprezinta sursa semnificativa de gaze cu efect de sera ce conduc la incalzirea planetei, au crescut foarte mult in ultima perioada, iar masa lor totala este mai mare acum decat cea a tuturor oamenilor si animalelor salbatice combinate. Rata pierderii padurilor din Amazon a crescut atat in 2019, cat si in 2020, ajungand la un maxim al ultimilor 12 ani in cursul anului trecut, atunci cand au fost defrisate peste 1,11 milioane de hectare de padure.


Acidificarea oceanelor este aproape de record istoric si, combinata cu temperaturi mai calde ale oceanului, ameninta recifele de corali de care depind mai mult de jumatate de miliard de oameni pentru a obtine hrana si venituri financiare din turism. De asemenea, recifele de corali au rolul de a proteja liniile de coasta impotriva valurilor de tip tsunami si a furtunilor.

Perspectivele pozitive


Exista, insa, anumite perspective incurajatoare in studiu, scriu jurnalistii de la The Guardian, iar acestea fac referire la subventiile pentru combustibili fosili, care au atins un nivel record si planurile de renuntare a investitiilor in combustibilii fosili.
Pentru a schimba cursul urgentei climatice, autorii studiului scriu ca trebuie sa se produca modificari profunde. Acestia afirma ca lumea trebuie sa cada de comun acord asupra unui pret global pe carbon, care sa fie legat de un fond just din punct de vedere social pentru finantarea politicilor de atenuare a schimbarilor climatice si de adaptare la acestea in tarile in curs de dezvoltare.


Autorii studiului subliniaza, de asemenea, necesitatea unei eliminari treptate a combustibililor fosili, pledand chiar pentru o eventuala interzicere a proiectelor care presupun o poluare masiva cu dioxid de carbon. Totodata, acestia sustin ca e necesara dezvoltarea unor rezerve climatice strategice la nivel global, care sa protejeze biodiversitatea si sa reduca rezervoarele naturale de carbon. In acelasi timp, educatia climatica ar trebui sa faca parte din programele scolare din intreaga lume, mai precizeaza autorii studiului.


Studiul mai evidentiaza ca „politicile de atenuare a crizei climatice sau a oricarei alte amenintari a mediului inconjurator nu ar trebui sa se concentreze doar asupra ameliorarii simptomelor, ci si asupra abordarii cauzelor fundamentale precum exploatarea excesiva a Pamantului”.


„Numai luand in considerare aceasta problema de baza”, scriu autorii, „oamenii vor fi capabili sa asigure sustenabilitatea pe termen lung a civilizatiei umane si sa ofere generatiilor viitoare posibilitatea de a prospera”.

Sursa: Digi24

Exit mobile version