Braila este unul dintre cele mai imbatranite orase din Romania, lucru dovedit, si in acest an de ultimile statistici.
La nivelul municipiului Braila exista in prezent un numar de 35.777 persoane cu varsta de peste 65 de ani, dintre care 873 sunt persoane de peste 75 de ani care incaseaza venituri la nivelul pensiei sociale.
Dintr-o populatie de 201.414, atat cat numara municipiul Braila la ultimul recensamant in anul 2019, 18% dintre ei au peste 65 de ani.
Numarul locuitorilor de 65 de ani si peste din orasele Romaniei a crescut cu 51% in ultimii 20 de ani comform unei analize EY ce a vizat analiza comparativa a oraselor din Romania din punct de vedere al varstei populatiei.
Dezavantajul de a trai intr-un oras imbatranit
O populație mai tanara poate aduce avantaje cum ar fi atragerea investițiilor, companiile putand gasi, astfel, mai usor angajații potriviți. Cu toate acestea, orasele trebuie sa ofere si alte oportunitați pentru tineri, precum facilitați culturale, scoli si locuințe la prețuri accesibile.
Orasele cu populații mai in varsta au beneficii si provocari diferite.Persoanele in varsta, dar inca active tind sa fie mai productive si pot avea salarii mai mari datorita experienței si abilitaților lor. Acest lucru duce la cresterea venitului disponibil care poate fi folosit in magazine, baruri si restaurante. Insa este de asemenea adevarat ca orasele cu locuitori mai in varsta se confrunta cu cerințe mai mari in ceea ce priveste sanatatea si ingrijirea sociala.
Braila se “incapataneaza” sa ramana saraca
Potrivit specialistilor Directiei Regionale de Statistica Braila (DRS), in luna mai a acestui an, la nivelul judetului, salariul mediu brut realizat a fost de 4.542 lei, iar cel net de 2.730 lei, rezultand faptul ca judetul nostru se mentine in topul judetelor cu cele mai mici venituri salariale din Romania,
La nivel national, salariul mediu brut realizat a fost de 5.695 lei, iar cel net de 3.492 lei.