18.9 C
Brăila
joi, iunie 8, 2023
AcasăAdministratiePreturile au "bubuit" / ATENTIE braileni! Toamna aduce o avalansa de scumpiri...

Preturile au “bubuit” / ATENTIE braileni! Toamna aduce o avalansa de scumpiri la gaze si curent

Combustibilii s-au scumpit in iulie cu 2% fata de iunie, iar cresterea anuala este de 13%, in condițiile cresterii cotatiilor internationale ale titeiului. Curentul s-a scumpit cu 4,2% in iulie fata de luna precedenta, și cu 25% fata de 2020. Iar pretul gazelor naturale a crescut in medie cu 20,5% in iulie fata de iunie, aceeasi rata de crestere fiind si fata de anul anterior. 

Pretul curentului pe piata libera a crescut cu 20% in ultima luna, ajungand la 138,94 euro/MWh, a doua cea mai mare valoare din Europa, pe prima pozitie situandu-se Grecia, cu ceva mai mult peste 139 euro/MWh. 

Dupa facturi mai mari la electricitate, urmeaza majorari la gaze.

Pretul gazelor naturale creste vertiginos, ajungand sa fie chiar dublu pentru anumiti clienti din toamna acestui an, unele companii notificandu-si clientii aflati deja in piata concurentiala carora le expira curand contractele incheiate pe un an.

De exemplu, un client care nu si-a ales o oferta noua de gaze si a acceptat tacit conditiile de pana acum a primit recent o propunere de tarif nou, de la cel mai mare furnizor de gaze. Este cu 40% mai mare fata de cel curent, potrivit Stirilor ProTV.  

 In notificarea trimisa catre un client, compania furnizoare spune ca modificarea pretului vine dupa ce a avut loc o crestere fara precedent pe piata de achizitie de gaze, atat in Romania, cat si in Europa. Asta dupa ce, in ultimul an, gazele s-au scumpit deja, in medie, cu 20 de procente, potrivit Institutului de Statistica.  

Clientul poate sa accepte oferta sau poate sa ceara una noua, ori sa schimbe, fara niciun cost, furnizorul. Pe site-ul Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei veti gasi un comparator de preturi. Intr-un raspuns catre Stirile Pro TV, compania furnizoare spune ca majorarea, aplicata de la 1 noiembrie, inseamna ″pentru o gospodarie cu un consum mediu anual de 10 MWh, o crestere de 90 de lei pe luna de iarna.″⁣

Alti clienti, inclusiv ai altor furnizori, deja au primit oferte cu pana la 100% mai mari, spun specialistii de la Asociatia Energia Inteligenta, care au analizat situatia.

Grosso modo, putem discuta de trei milioane care au avut o crestere de 20%, alt milion de consumatori care variaza intre 75-105%″. Locatarul unei case din sudul Romaniei, care in februarie 2021 achita circa 600 de lei contravaloarea gazelor pentru incalzire, in februarie 2022, tinand seama de noile preturi, urmeaza sa achite circa 1.200 de lei”, a declarat Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.

Ce pot face clientii

Daca nu fac nimic inseamna ca accepta noul plan tarifar incepand cu data de 1 noiembrie. Mai au optiunea sa solicite o alta oferta de la Engie sau sa schimbe furnizorul, dupa ce consulta oferte ale altor furnizori, iar in acest sens este util comparatorul de preturi de pe site-ul ANRE. Schimbarea furnizorului este gratuita și se face, potrivit legii, in termen de 21 de zile. Repetam indemnul de mai sus: fiti foarte atenti ce tip de pret presupune oferta, daca este unul fix ferm pe toata durata contractului, sau unul care poate fi modificat de furnizor in functie de conditiile din piata

Calculele economica.net arata ca daca veti continua cu aceeasi oferta (cea mai buna oferta concurentiala a Engie, potrivit comparatorului de preturi al ANRE), veti avea, pentru primele trei luni, un pret final de furnizare de 211 lei/MWh. Asadar, veti avea o scumpire de circa 40 %. Dupa cele trei luni de discount, veti avea un pret final de 251 lei/MWh, deci o scumpire de 67% comparativ cu ultima luna din contractul care expira.  

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -https://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.ro
- Advertisement -https://cciabr.ro/servicii-cciabr/cursuri/

Most Popular

Comentarii recente