Miercuri, 8 septembrie, este marcata Nasterea Maicii Domnului, in Calendarul Crestin-Ortodox si al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice, si Nasterea Sfintei Fecioare Maria, in Calendarul Romano-Catolic.
Numita popular si Sfanta Maria Mica, este prima mare sarbatoare a Noului An Bisericesc inceput la 1 septembrie, iar cifra 8 simbolizeaza vesnicia, viata fara de sfarsit.
In traditia populara, Nasterea Maicii Domnului reprezinta hotarul dintre vara si toamna.
La multi ani Mariilor si Marinilor!
Pe 8 septembrie spunem „La multi ani” celor care poarta numele Maria, Marian sau alte derivate. Marian; Marin; Mioara; Mia; Maricica; Marita; Marina; Marilena; Mari; Marioara; Meri; Mariuta; Mara; Marioara; Marusia; Ana-Maria; Mimi; Marinel.
Sfanta Maria Mica – Nasterea Maicii Domnului In traditia crestina
Exista legenda potrivit careia Dreptii Ioachim si Ana, parintii Fecioarei Maria, desi inaintati in varsta, si-au dorit nespus de mult un copil. Cum incercarile de o viata nu au dat roade, rugaciunile au ramas unica lor sansa. Dumnezeu le-a ascultat rugile fierbinti, daruindu-le un odor cu chemare dumnezeiasca, cu o menire sfanta pe pamant. Asa a venit pe lume fiica Parintelui Ceresc, Mama Fiului si mireasa Duhului Sfant, Imparateasa tuturor Sfintilor, sprijinitoarea pacatosilor, atotputernica ajutatoare si rugatoare pentru toti oamenii, Maica indumnezeirii si mantuirii, mai cinstita decat Heruvimii si mai marita decat serafimii, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, care ne miluieste pe noi.
Sfanta Maria Mica – Nasterea Maicii Domnului – superstitii, traditii si obiceiuri In cultura populara, in functie de zona, exista mai multe superstitii legate de aceasta zi, Sfanta Maria Mica. Asadar, iata ce este bine sa faci si ce nu ai voie sa faci de Sfanta Maria Mica, sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului!
Traditii si obiceiuri
Se spune ca incepand cu aceasta zi se culeg viile, unele fructe si plante medicinale, se bat nucii pentru a avea rod bogat si anul viitor, se recolteaza culturile de camp si se fac semanaturile de toamna.
Astazi, mai mult ca niciodata, Maica Domnului il roaga pe Dumnezeu sa plece urechea la rugaciunile de dezlegare a pantecelor si sa daruiasca copii celor care si-i doresc precum a facut in cazul lui Ioachim si Ana (parintii Sfintei Maria).
De Sfanta Maria Mica exista obiceiul de a imparti cele mai alese fructe ale toamnei – prune si struguri – celor vii in amintirea si pentru pomenirea sufletului celor “adormiti”.
O alta superstitie veche romaneasca spune cei care mananca gatit la foc in aceasta zi pot atrage asupra lor boli grave. Traditia mai arata ca de aceasta sfanta sarbatoare nu se lucreaza si nu se fac treburi gospodaresti: barbatii nu au voie sa mestereasca sau sa faca treaba prin gospodarie, iar femeile nu au voie sa coasa si sa spele rufe pentru a nu atrage raul asupra lor si a familiilor lor.
In cultura populara se mai spune ca aceia care nu si-au adunat plante medicinale pana acum, nu trebuie sa mai faca acest lucru, pentru ca acestea isi pierd puterea tamaduitoare daca sunt culese dupa Sfanta Maria Mica.
Se spune ca nu e voie sa se aprinda focul in casa in preajma acestei sarbatori, oricat ar fi de frig, fiindca aduce ghinion si boala;
Cea mai puternica rugaciune catre Sfanta Maria Fecioarei Maria
Cea mai puternica rugaciune catre Sfanta Maria Fecioarei Maria ii sunt dedicate mai multe rugaciuni, iar pentru ziua in care se sarbatoreste nasterea ei, este bine sa spunem urmatoarea rugaciune
Sfanta Maria, ma indrept plin de incredere catre Tine, cerandu-ti ajutor! Cred cu tarie ca ma vei asculta in necazul meu si ma vei sprijini cand imi este greu. Spre a-ti arata recunostinta mea, iti fagaduiesc sa fac cunoscuta si altora aceasta rugaciune. Te rog, cu umilinta, sa imi aduci liniste in tristetea si durerile mele. In numele negraitei rugaciuni si bucurii care ti-a cuprins inima cand ai oferit adapost Mantuitorului lumii in casa ta din Betania, te impor, roaga-te pentru mine si familia mea ca sa-l pastram pe Dumnezeu in inima astfel incat sa ne invrednicim a primi ajutor in nevoile noastre, mai ales in durerea care ma copleseste acum (se spune dorinta).
Te impor, Ajutatoarea celor aflati in suferinta, infrange orice greutati precum ai infrant balaurul care sade la picioarele tale”, Amin!