26.4 C
Brăila
marți, septembrie 26, 2023
AcasăAdministratie14700 lei, cea mai mare pensie din Braila / In acest timp,...

14700 lei, cea mai mare pensie din Braila / In acest timp, doi din 10 pensionari traiesc la limita saraciei cu 800 de lei

Pensiile sunt si vor ramane mereu o problema pentru majoritatea romanilor. In timp ce cea mai mare parte din pensionarii braileni sunt nevoiti sa se descurce cu doar cateva sute de lei in fiecare luna, bani din care sa plateasca facturile, sa cumpere alimente dar si medicamente, sunt si cateva persoane carora postasul le aduce, luna de luna, sume la care altii nici nu viseaza. Este si cazul unui pensionar brailean care are o pensie de aproape 14.700 lei (14695 de lei), acesta fiind fericitul detinator al celei mai mari pensii din judetul nostru De notat ca aceasta pensie nu face parte din categoria celor speciale. Potrivit datelor comunicate de Biroul de Presa al Casei Judetene de Pensii Braila, pensionarul despre care vorbim are un stagiu de cotizare de 41 de ani. De mentionat este faptul ca acesta a lucrat in domeniul nuclear – centrale nucleare.

La polul opus, cea mai mica pensie incasata in judetul Braila este cea minima de 800 de lei.

Concret, pensiile din Braila  incep de la un 800 de lei si se „termina” la 14.700 lei. Acest lucru ii face pe multi sa se simta neindreptatiti si majoritatea nu inteleg cum s-a putut ajunge aici, de ce unii au si altii nu.

Potrivit datelor obtinute de ziarul Infobraila, in judet sunt 17.410 de pensionari care incaseaza pensia minima de 800 de lei, dintr-un total de 83.301 pensionari. Dupa un calcul simplu, putem spune ca 20% dintre pensionarii Brailei traiesc la limita saraciei.

Romanii se plang, in marea majoritate de pensii si probabil ca multi nu au inteles de ce primesc sume foarte mici dupa o viata intreaga in care au muncit. Ei bine, asa cum se stie, exista o procedura prin care se calculeaza pensia fiecaruia.

Este bine de stiut ca aceasta pensie nu se calculeaza dupa meserie, ci in functie de suma contributiilor.

Cum se calculeaza pensiile?

Calculul pensiei se face in felul urmator: in fiecare luna tu ai un salariu, acel salariu se imparte la salariul mediu brut pe economie din luna si anul respectiv si la final rezulta un punctaj lunar. Toate punctele dintr-un an se aduna si se impart la 12, ceea ce inseamna ca vei avea un punctaj anual. Mai departe, toate punctele din toti anii in care ai muncit se aduna si se impart la stagiul complet de cotizare pentru a determina pensia.

Ce este stagiul complet de cotizare, care este varsta maxima de pensionare si cum cumperi vechimea?

Stagiul complet de cotizare inseamna anii de munca. Fie barbat sau femeie, orice persoana trebuie sa munceasca 15 de ani pentru a nu avea nicio problema cand vine vorba despre pensionare. Exista si cazuri in  care unii nu pot sa munceasca atat. Aceste persoane trebuie cumva sa acopere perioada nemuncita si sa isi asigure o pensie. In astfel de cazuri exista varianta de a cumpara vechimea. Asadar, cine nu a muncit suficient poate sa plateasca suma de 575 de lei pe luna pana reusesc sa ajunga la cei 15 ani de munca sau pot sa plateasca doar diferenta pana la 15 ani.

Braila se “incapataneaza” sa ramana saraca si la capitolul salarii

Potrivit specialistilor Directiei Regionale de Statistica Braila (DRS), in luna mai a acestui an, la nivelul judetului, salariul mediu brut realizat a fost de 4.542 lei, iar cel net de 2.730 lei, rezultand faptul ca judetul nostru se mentine in topul judetelor cu cele mai mici venituri salariale din Romania,

La nivel national, salariul mediu brut realizat a fost de 5.695 lei, iar cel net de 3.492 lei.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -https://cciabr.rohttps://cciabr.rohttps://cciabr.rohttps://cciabr.ro
- Advertisement -https://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.ro

Most Popular

Comentarii recente