9 C
Brăila
luni, martie 27, 2023
AcasăSanatateSANSA LA VIATA! Braileanca operata de o tumora de 5 cm /...

SANSA LA VIATA! Braileanca operata de o tumora de 5 cm / “Am avut dureri de cap si nu am stiut de la ce sunt”

O femei din Braila, in varsta de 37 de ani a primit o noua sansa la viata dupa ce a fost operata de o tumora cerebrala de aproximativ 5 centimetri, interventia chirurgicala fiind efectuata la Spitalul de Neurochirurgie “Dr.Nicolae Oblu” din Iasi.

Braileanca Ionela Florentina Parlog este o alta pacienta care a primit a doua sansa la viata. Femeia a fost transportata cu elicopterul SMURD Iasi la Spitalul Clinic de Urgenta „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iasi.

Aceasta acuza dureri de cap în repetate randuri, iar la un control mai amanuntit a descoperit ca avea o tumora cerebrala de 5 cm. Interventia chirurgicala a durat aproximativ trei ore si a fost un real succes.

“Am avut dureri de cap si nu am stiut de la ce sunt durerile de cap. Am facut niste investigatii mai amanuntite, am ajuns pana la psihiatru si în urma cu sapte, opt zile am avut si voma. Am chemat salvarea si m-au dus la spital pe Braila, pe UPU. Acolo mi-au facut doua tomograf, mi-au luat analize, au fost foarte prompti si mi-au spus ca nu este nimic pe psihiatrie, mi-au spus pur si simplu ca am o tumora. Mi-au facut legatura cu Iasul si m-au adus cu elicopterul pe urgenta a doua zi. M-au preluat imediat, mi-au facut din nou analize aici, investigatii si în cateva zile m-au luat la operatie. Nu am crezut, va dati seama am si un baietel de patru ani acasa pe care l-am lasat singur.

Toata admiratia mea. Nu ma asteptam la atat de multa promptitudine, chiar nu ma asteptam.

Mi-a fost salvata viata si nu pot sa fiu decat recunoscatoare si toata admiratia mea.

Nu am cuvinte. Felicitarile mele. Nu sunt cuvinte. Foarte emotionant, am plans foarte mult. Sunt emotii prea mari ca sa se poata descrie în cuvinte asa ceva. Am sperante, am sperante sa ma duc sa-mi vad copilul care e singurul lucru care conteaza”, a declarat Ionela Florentina Parlog.

Pacienta, dupa ce a facut doua tomografe, a fost operata de urgenta

Avand dureri de cap foarte puternice, pacienta din Braila nu a mai putut suporta si a sunat la numarul unic de urgenta 112. Aceasta a ajuns la spital, i s-au facut investigatii amanuntite si a fost transferata la Iasi. Echipa medicala de la unitatea medicala ieseana a efectuat interventia chirurgicala care a fost un real succes.

Ce spune medicul Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie.

Conf. univ. dr. Lucian Eva, manager Spitalul Clinic de Urgenta ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iasi a mentionat faptul ca a intervenit chirurgicala si a extirpat tumora cerebrala. Operatia a durat circa 3 ore si, din fericire, a fost un real succes.

La nivelul Spitalul Clinic de Urgenta ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iasi acidul 5-aminolevulinic (5-ALA) este utilizat frecvent ca protocol standard de rezectie a glioamelor cu grad înalt (glioblastom) în tumorile cerebrale. Cu ajutorul preparatului Gliolan am reusit o localizare, delimitare si implicit o rezectie de 98% a tumorei, îmbunatatind prognosticul si crescand calitatea vietii pacientei. Este vorba despre o substanta de contrast care se fixeaza pe celulele tumorale, delimitand mult mai usor tumora de tesutul sanatos din jur. Interventia chirurgicala a durat aproximativ trei ore si a fost un real succes”, a spus dr. Lucian Eva, manager Spital Neurochirugie Iasi.

Dr. Lucian Eva, despre terapia moleculara

„Suntem primul spital public din Romania care a introdus terapia moleculara, rezectia glioamenlor de grad înalt cu ajutorul acidul 5-aminolevulinic (5-ALA), preparatul Gliolan. Folosim aceasta tehnologie de aproximativ zece ani, tehnologie care asigura o crestere a duratei de viata a pacientilor care sufera de tumori agresive si care în principiu nu au vindecare. Am reusit cu preparatul Gliolan sa prelungim viata pacientilor chiar si cu sapte ani. Axarea sistemului de sanatate pe calitatea vietii pacientului este un alt concept pe care trebuie sa-l avem în vedere pe viitor. Medicina viitorului este o medicina personalizata si va fi o medicina robotizata.

Cred ca toate eforturile care s-au depus în ultimii ani au reusit sa atinga scopul pentru care spitalul a fost creat, acela de a salva vieti omenesti. Medicina este astazi într-un proces permenent de schimbare. Vorbim despre o medicina axata pe pacient. În Spitalul de Neurochirurgie din Iasi pacientul este partenerul echipei medicale. Acesta este noul concept. Pacientul nu mai este obiectul muncii echipei medicale, ci este partener al echipei medicale, participa efectiv la actul medical în sine. Fiecare secunda castigata pentru viata unui pacient este importanta”.

Echipa medicala

Conf. Univ. Dr. Lucian EVA, medic primar neurochirug

Specialist neurochirurgie: dr. Cosmin APETREI

Medic rezident neurochirurg: dr. Razvan BUGA

Medic rezident neurochirurg: dr. Ioana STIRBAN

As. Instrumentist: Mariana RAILEANU

Bioinginer: George CIOBANU, Matei MORUZ

Anestezist: dr. Vlad HARTIE

Asistenta: Tania CRETU

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Most Popular

Comentarii recente