Municipiul Braila este la un pas de scenariul rosu, dupa ce rata de infectare a ajuns, marti, la 2,62 la mia de locuitori. Cresterea este alarmanta, luni inregistrandu-se un prag de 2,32 la mie. Daca infectarile vor urma acelasi trend, in mai putin de 2 zile vom intra in scenariul rosu, ceea ce ar insemna impunerea unor masuri suplimentare.
Certificatul verde va deveni OBLIGATORIU pentru accesul in baruri, restaurante, evenimente private, spectacole, etc. Copiii care au sub 12 ani sunt exclusi de la obligatia de a prezenta rezultatul unei testari anti-Covid pentru a participa la evenimente.
Iata ce masuri se aplica dupa ce rata de infectare trece de 3 la mia de locuitori:
Obligativitatea purtarii mastii de protectie in spatiile publice, piete, targuri, balciuri, talciocuri, statii pentru transportul in comun, spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun si la locul de munca, precum si pe o raza de 50 metri in jurul unitatilor de invatamant.
Organizarea competitiilor sportive in spatiile inchise sau deschise va fi permisa cu participarea spectatorilor pana la 30% din capacitatea maxima a spatiului, cu asigurarea unei distante de minimum 1 metru intre persoane si cu purtarea mastii de protectie. De asemenea, organizarea si desfasurarea in interior a activitatilor cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte vor fi permise cu participarea publicului pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului si cu purtarea mastii de protectie.
Activitatile de organizare si desfasurare in aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau a altor evenimente culturale vor fi permise cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori si cu purtarea mastii de protectie.
Totodata, activitatile recreative si sportive desfasurate in aer liber vor fi permise cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc impreuna.
Organizarea de evenimente private (nunti, botezuri) va fi permisa cu un numar de participanti de maximum 200 de persoane in interior si cu asigurarea unei suprafete de minimum 2 metri patrati pentru fiecare persoana.
Organizarea de conferinte sau cursuri de instruire si workshopuri pentru adulti, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene va fi permisa cu un numar de participanti de maximum 150 de persoane in interior si de maximum 200 de persoane in exterior, cu asigurarea unei suprafete de minimum 2 metri patrato pentru fiecare persoana, cu purtarea mastii de protectie si cu respectarea normelor de sanatate publica stabilite in ordinul ministrului sanatatii.
Organizarea de mitinguri si demonstratii va fi permisa cu un numar de participanti de maximum 100 de persoane.
Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor si la terase, precum si operatorilor economici care desfasoara activitati in spatiile publice inchise care au un acoperis, plafon sau tavan si care sunt delimitate de cel putin 2 pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent va fi permisa pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului in intervalul orar 5,00 – 2,00.
Activitatea in baruri, cluburi si discoteci va fi permisa fara a depasi 30% din capacitatea maxima a spatiului in intervalul orar 5,00 – 2,00, daca toate persoanele sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitatea in spatii inchise in domeniul salilor de sport si/sau fitness va fi permisa fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului cu asigurarea unei suprafete de minimum 7 mp pentru fiecare persoana.
Activitatea cu publicul a operatorilor licentiati in domeniul jocurilor de noroc va fi permisa pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului.
Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de administrare a piscinelor interioare va fi permisa fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului.
Activitatea operatorilor economici care administreaza locuri de joaca pentru copii in spatii inchise va fi permisa in intervalul orar 5,00 – 24,00 fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului.
Activitatea operatorilor economici care administreaza sali de jocuri este permisa fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului in intervalul orar 5.00 – 2.00.
ATENTIE! Pentru toate aceste situatii, participarea va fi permisa doar persoanelor care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.
In cazul in care incidenta cumulata a cazurilor la 14 zile va depasi 4 la 1000 de locuitori, se vor stabili masuri/restrictii suplimentare