16.8 C
Brăila
vineri, iunie 9, 2023
AcasăEconomieBraileni, vom avea bancnota de 20 de lei! Prima din Romania pe...

Braileni, vom avea bancnota de 20 de lei! Prima din Romania pe care apare chipul unei femei

BNR pune in circulatie, din 1 decembrie, o bancnota cu valoarea nominala de 20 lei pe care va aparea Ecaterina Teodoroiu.

Bancnota cu valoarea nominala de 20 lei este imprimata pe suport de polimer, in tehnica mixta plana/in relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm şi culoare predominant verde oliv.

Incepand cu data de 1 decembrie 2021, Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie o bancnota cu valoarea nominala de 20 lei. Noua bancnota va fi prezentata publicului vineri, de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Este prima bancnota cu putere circulatorie pe care este prezenta o personalitate feminina: Ecaterina Teodoroiu.

“Se raspunde astfel interesului public legitim, care a gasit o larga sustinere la nivelul societatii, sustinandu-se consolidarea egalitatii de gen și a rolului major al personalitatilor feminine in istoria și societatea romaneasca”, anunta BNR.

Pe aversul bancnotei se regasesc urmatoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii intre care a trait (1894-1917), un element floral reprezentand un buchet de brandușe (Crocus flavus). In plan secund, in zona centrala este reprezentata o insigna a Asociatiei Cercetașii Romaniei.

Pe reversul bancnotei compozitia grafica include: o reprezentare a Victoriei inaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Marașești, iar in spatele Mausoleului, o floare de crin.

In scopul protejarii impotriva falsificarii, bancnota include o serie de elemente de siguranta – unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatura speciala, destinate lucratorilor din sistemul bancar. (…) Punerea in circulatie a bancnotei cu valoarea nominala de 20 lei se va face prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanta, Dolj, Iași şi Timiș ale Bancii Nationale a Romaniei, cu ocazia efectuarii platilor in numerar catre institutiile de credit/Trezoreria Statului”, potrivit comunicatului de presa transmis de BNR.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -https://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.ro
- Advertisement -https://cciabr.ro/servicii-cciabr/cursuri/

Most Popular

Comentarii recente