Sezonul rece vine, ca in fiecare an, cu o serie de modificari, atat in ceea ce privește conditiile meteorologice, cat și a masurilor pe care fiecare participant la trafic trebuie sa și le ia pentru ca siguranta tuturor sa nu fie pusa in pericol.
Astfel, pe timp de ceata, ploaie, lapovita, ninsoare, vant puternic etc., politiștii rutieri recomanda, atat conducatorilor de vehicule, cat şi pietonilor sa manifeste maxima prudenta in trafic și sa respecte regulile de circulatie.
Politiştii braileni recomanda tuturor conducatorilor de autovehicule sa circule cu viteza adaptata permanent conditiilor meteo-rutiere, sa adopte o maniera preventiva de condus și sa respecte indicatiile politiștilor rutieri aflati in trafic.
Pentru un trafic rutier sigur, politiștii rutieri va recomanda:
-Inainte de a porni la drum, verificati daca parbrizul, geamurile laterale şi luneta va asigura o vizibilitate foarte buna. Trebuie sa aveti in buna stare de functionare ştergatoarele şi instalatia de climatizare şi dezaburire.
– Folositi luminile de intalnire permanent, şi pe timpul zilei, mai ales in conditii de vreme nefavorabila.
– Echipati autovehiculele corespunzator sezonului rece, precum și in functie de traseele pe care urmeaza sa le parcurgeti. Nu uitati ca distanta necesara pentru franare in cazul in care anvelopa nu este corespunzatoare este simtitor mai mare, iar siguranta, atat a conducatorului cat și a celorlalti participanti la trafic, poate fi pusa in pericol!
– Adaptati viteza permanent la conditiile de drum. Circulati cu o viteza care sa nu depaşeasca 30 km/h in localitati, sau 50 km/h in afara lor, cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata, zapada batatorita, mazga, piatra cubica umeda sau cand vizibilitatea este sub 100 de metri in conditii de ceata, ninsori abundente.
– Pastrati distanta in mers, pentru a putea opri in conditii de siguranta!
– Nu va angajati in efectuarea unor manevre riscante in trafic! Efectuati fiecare manevra numai dupa o temeinica asigurare! Nu va angajati in depaşiri fara a avea o buna vizibilitate!
-Evitati actionarea brusca a mecanismelor de directie și franare, folositi cu precadere frana de motor!
– Nu consumati alcool şi nu conduceti daca simtiti ca sunteti obositi! Nu folositi telefonul sau alte dispozitive mobile in timp ce conduceti.
– Manifestati atentie la pietoni și la alte categorii de participanti la trafic!
Și pietonilor le recomandam sa-şi sporeasca atentia, sa evite pe cat posibil folosirea partii carosabile, mai ales dupa lasarea intunericului şi in conditii de vizibilitate redusa, sa se asigure temeinic inaintea traversarii drumurilor.
CAND TREBUIE SCHIMBATE ANVELOPELE DE VARA CU CELE DE IARNA?
Reamintim ca utilizarea anvelopelor de iarna este obligatorie atunci cand se circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante, indiferent de data din calendar.
Conform art. 102 alin. (28) din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, ”conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, iar in cazul autovehiculului de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fara ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau fara a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate” se sanctioneaza cu amenda in valoare de 9-20 puncte amenda (1 punct amenda este in valoare de 145 ron) și retinerea certificatului de inmatriculare al autoturismului!
CONDUCETI PRUDENT!