Acasă Administratie Boboteaza la Braila / Cine este curajosul care a recuperat crucea din...

Boboteaza la Braila / Cine este curajosul care a recuperat crucea din Dunare

Sute de credinciosi au participe joi, 6 ianuarie, la slujba de Boboteaza oficiata pe Faleza Dunarii. La inceputul zilei, Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, a savarsit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala cu hramul „Nasterea Domnului“, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, in prezenta autoritatilor locale si a numerosi credinciosi din municipiu. Dupa slujba, credinciosii insotiti de preoti au ajuns pe Faleza Dunarii.

Cu aceasta ocazie s-a savarsit Sfintirea Apelor, iar cei mai curajosi dintre braileni s-au aruncat in apele Dunarii pentru a scoate la mal crucea aruncata de preoti in apele fluviului.

Preotii au pregatit 44.000 de sticle cu agheasma pentru braileni a cate 0,5 liri fiecare, 14.000 fiind aduse in fata scenei de pe Esplanada Falezei pentru a se evita aglomeratia.

Curajul si credinta au fost recompensate

Un moment mult asteptat al manifestarii a fost savarsirea ritualului de aruncare a Crucii in apa. Conform traditiei crestine, preotii arunca Sfanta Cruce, pentru a fi recuperata si adusa la mal. Datina spune ca persoana care va recupera crucea va cunoaste numeroase binecuvantari. In acest an, 9 temerari au sarit in apele Dunarii pentru a o recupera. Cel care a atins-o primul a fost brailenul Razvan Rahel.

Acesta a primit drept rasplata un plic cu suma de 500 de lei, din partea Primariei Braila, iar Arhiepiscopia Dunarii de Jos le-a oferit tuturor celor noua temerari participanti la intrecerea de Boboteaza cate 100 de lei. Acestia au primit pungi cu daruri din partea municipalitatii, dar si cate un paharel de tuica fiarta.

Razvan Rahel, are 35 de ani, si lucreaza in Marina Militara. A participat de 12 ori la acest concurs si anul acesta fost pentru a doua oara cand a prins crucea de Boboteaza, prima data fiind in 2013, dar acea cruce a daruit-o nepotelului sau. De aceasta data, o va pastra pentru familia lui.

Boboteaza fara restrictii, ca in vremurile de alta data

Sarbatoarea de Boboteaza aminteste de botezul in apa Iordanului a Mantuitorului Iisus Hristos de catre Sfantul Ioan Botezatorul. Inca din ajun, in toate bisericile din Eparhia Dunarii Jos a fost sfintita Agheasma Mare, aceasta fiind pregatita pentru a fi impartita de Boboteaza credinciosilor.

Brailenii au intampinat cu bucurie marea sarbatoare a Bobotezei, mai ales ca, anul trecut, din cauza raspandirii Covid-19, restrictiile s-au rasfrant si asupra vietii bisericesti.

Exit mobile version