Acasă Local Zi de sarbatoare pentru romani / Afla traditiile si superstitiile de Sfantul...

Zi de sarbatoare pentru romani / Afla traditiile si superstitiile de Sfantul Ioan

In calendarul ortodox 2022, ziua de 7 ianuarie este marcata ca Soborul Sfantului Ioan Botezatorului sau Sfantul Ion, sarbatorit in fiecare an a doua zi dupa Boboteaza. Tot astazi, este sarbatorit Craciunul pe rit vechi 2022. Calendarul iulian este decalat cu 13 zile fata de calendarul oficial.

Cine a fost Sfântul Ioan Botezatorul

Fiul preotului Zaharia si al Elisabetei, a carui nastere fusese anuntata de ingerul Gavriil, Sfantul Proroc Ioan Botezatorul a dus din tinerete o viata ascetica: (purta o haina confectionata din par de camila si se hranea cu lacuste si miere salbatica. S-a retras in desertul Betabara, dincolo de Iordan, unde a inceput sa propovaduiasca si sa boteze, vestind venirea lui Mesia (Izbavitorul). Pentru aceasta, este numit si Inaintemergator.
El le spune preotilor si levitilor trimisi de iudeii din Ierusalim sa il intrebve cine este, ca nu este Hristos:Dar in mijlocul vostru Se afla Acela pe Care voi nu-L stiti, Cel care vine dupa mine, Care inainte de mine a fost si Caruia eu nu sunt vrednic sa-I dezleg cureaua incaltamintei” (Ioan 1, 26-27).

Traditii si superstitii de Sfantul Ioan

Unii oameni serbeaza ziua de Sfant Ion pentru ca Dumnezeu sa le ferească gospodariile de foc si animalele de fiarele salbatice.
Traditia ne spune ca in dimineata de Sfantul Ion fiecare om trebuie sa se stropeasca cu agheasma noua, pentru a fi feriti de boli in decursul anului.
Dupa Sfant-Ion se boteaza gerul, adica se inmoaie frigul si incepe sa se faca mai cald.
Un obicei intalnit in ziua de Sfantul Ion este “Iordaneala”. Mai multi tineri care au luat de la preot, in ajunul Sfantului Ion, agheasma de la Boboteaza, merg in dimineata zilei de Sfantul Ion la biserica si dupa terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese. Oamenii “iordaniti” trebuie sa-i rasplateasca pe uratori cu bani, cu care seara chefuiesc.
In trecut de Sfantul Ioan avea loc Torontoiul sau Iordanitul femeilor, un ritual din care s-a mai pastrat doar ospatul final, ospat ce incheie astfel ciclul sarbatorilor de iarna. Iordanitul femeilor avea un ritual strict, in care nevestele batrane le primeau in grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la rau sa le stropeasca si apoi faceau o masa comuna.

Exit mobile version