Concret cauzele creşterii preţurilor la gaze au fost:
1- Introducerea masurii administrative de catre autoritaţi – Gas Release Program (GRP) care a determinat un fals deficit de gaze, producatorii fiind obligaţi sa nu vânda toate gazele deţinute şi sa determine creşterea preţului la gaze.
2- Exporturile de gaze din România pe timp de vara au detreminat creşterea importurilor în România iarna. Daca exporturile au fost realizate pe baza unor contracte pe termen mediu, importurile au fost realizate pe termen scurt la preţuri mai ridicate.
3- Nepublicarea rapoartelor privind preţurile medii în România de catre ANRE, a creat falsa opinie ca preţurile unor produse marginale în piaţa sunt preţurile medii în piaţa şi a determinat ca unii furnizori sau consumatori sa accepte plata unor preţuri mari pe gaze achiziţionate, chiar daca preţul mediu al gazelor achiziţionate în luna respectiva era mult mai mic.
4- Creşterea preturilor gazelor pe plan european.
Schimbarea politicii GAZPROM în materie de livrare a gazelor naturale pe timpul verii, atunci când practica acestei companii în ultimii 20 de ani era sa ofere gaze suplimentare şi ieftine Europei, a determinat începând cu luna mai 2021, o îngrijorare la nivelul multor ţari europene şi o goana dupa orice gaz disponibil, aspect soldat cu accentuarea creşterii preţului la gaze.
5- Panica furnizorilor, de creştere a cererii de gaze naturale în contextul lipsei efective a resursei de gaze, a determinat un comportament în care furnizorii achiziţionau orice cantitate de gaze şi la orice nivel de preţ, gaze care ulterior au fost vândute la preţuri mai mari decât preţurile de achiziţie.
6- Speculaţii ale furnizorilor care au profitat de haosul existent în prezent pe piaţa impunând preţuri mari şi clauze contractuale paguboase consumatorilor.