9.6 C
Brăila
luni, martie 27, 2023
AcasăAdministratieBraileni, stiati ca si cu apometrele inteligente tot mai platiti pierderile la...

Braileni, stiati ca si cu apometrele inteligente tot mai platiti pierderile la apa?

Scumpirile in lant determinate de cresterea pretului la energie si gaze aduc in atentia cetatenilor si cresterea pretului la intretinere. Astfel, fiecare dintre noi este interesat sa stie cum se calculeaza costul total al intretinerii la bloc, care sunt componentele acestuia si la ce trebuie sa se astepte dupa afisarea listei de intretinere.

Pretul intretinerii este format din urmatoarelor elemente:

Numarul de camere, numarul de persoane aflate in apartament, consumul de apa ( nr. de metri cubi), diferentele la apa,adica asa-zisele “pierderi”, valoarea energiei electrice pe scara, firma de curatenie, apa meteo, cheltuieli gospodaresti, cheltuielile cu salariile, pretul citirii apometrelor pentru cei care au apometre cu citire la distanta, fondul de reparatii, restantele si penalitatile.

Cu toate ca unii dintre cetateni si-au montat apometre cu transmitere la distanta a consumului de apa iar consumul acestora este evidentiat cu exactitate ,ei sunt nevoiti sa plateasca in continuare as-zisele pierderi la fel cu cei care fura apa sau nu declara consumul corect la asociatia de propietari. Daca la apometrele “inteligente” nu exista posibilitatea modificarii indexului de consum prin interventii frauduloase, la cei care au apometrele clasice, acest lucru este posibil prin declararea unui consum de apa mai mic pe o perioada mai lunga de timp, dupa care, prin “interventia” unui specialist in modificarea indexului apometrelor in sensul scaderii acestuia, problema se rezolva. Multi dintre administratorii de bloc fac foarte rar citirea in apartament a apometrelor,iar atunci cand vor sa o faca unii dintre propietari refuza sa deschida usa pentru verificari. In aceasta situatie cetatenii corecti sunt pagubiti de catre cei care in mod vadit incearca prin tot felul de mijloace sa fraudeze consumul real de apa.

O alta problema este aceea a declararii numarului real de membrii din locuinta, deoarece unii dintre propietari “uita” sa declare atunci cand in locuinta lor domiciliaza mai multe persoane, incercand astfel sa nu partice la plata cotei parti din cheltuielile cu salariile ,cu energia sau cele gospodaresti.

Modul de calcul al intretinerii este urmatorul:

In functie de numarul total de locatari din cadrul asociatiei de propietari se calculeaza costul pe locatar in ceea ce priveste cheltuielile cu salariile si taxele,cheltuielile gospodaresti, firma de curatenie,apa meteo, diferentele la apa,la care se adauga costul apei functie de numarul de metri cubi consumati pe apartament,majorarile si penalitatile pe fiecare apartament acolo unde este cazul.

Exemplificam situatia unui apartament cu 2 camere, cu 2 persoane in Hipodrom:

Consum de apa: 10,4 mc (8,71 lei/mc) ,valoare apa: 90,81 lei, diferente apa 0,09 lei per persoana, valoare energie 0, firma curatenie 10,93 lei, apa meteo 1,14 ron, cheltuieli gospodaresti 1,62 ron, salarii 19,34 lei, citire apometru 3 lei, fond de reparatii 5 lei, in total rezultand un cost de 132 lei.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Most Popular

Comentarii recente