Acasă POLITICA Bogdan Aurescu la CNN: Rusia pare că e în căutarea unui pretext...

Bogdan Aurescu la CNN: Rusia pare că e în căutarea unui pretext pentru a ataca

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a declarat, pentru CNN, că nu se confirmă în realitate anunțul Rusiei că și-a retras din trupele masate la granița cu Ucraina. „Cred că situația de securitate arată îngrijorător și, în ciuda declarațiilor părții ruse că sunt pregătite de dialog și că au retras trupe de la granița cu Ucraina… Ei bine, acest lucru nu a fost confirmat în realitate, nu e confirmat acest lucru în teren.

În același timp, am văzut că Duma a propus președintelui Rusiei să recunoască drept entități indepedente provinciile separatiste din Ucraina. Dacă acest lucru se va întâmpla, va fi o încălcare clară a dreptului internațional.

Am mai observat că președintele Putin a folosit termenul de ”genocid” în timpul conferinței de presă cu cancelarul Germaniei, acum câteva zile, și am mai observat azi atacurile din estul Ucrainei.

Într-adevăr, pare a fi o pregătire sau un efort de găsire a unui pretext pentru o invazie. Evident, acest lucru e inacceptabil.

Azi am mai văzut că ministrul Lavrov a trimis răspunsul părții ruse la propunerile înaintate de SUA pe 26 ianuarie. România a fost implicată în elaborarea respectivului document al SUA, dar, în același timp, ce ar fi trebuit să fie un gest de deschidere spre dialog a fost însoțit de gestul de a declara ambasadorul adjunct al Statelor Unite la Moscova drept persona non grata.

Deci imaginea de ansamblu e destul de îngrijorătoare”, a declarat Bogdan Aurescu.

Exit mobile version