21.2 C
Brăila
joi, septembrie 21, 2023
AcasăAdministratieBrailenii ar putea scapa de facturile mari la gaze / Salvarea vine...

Brailenii ar putea scapa de facturile mari la gaze / Salvarea vine de la americani

Cresterea pretului la gaze a generat facturi prea mari pentru consumatorii casnici, unele dintre ele fiind de-a dreptul colosale. Salvarea brailenilor vine de la americani.

Primii metri cubi de gaz natural romanesc din Marea Neagra ar putea sa ajunga la mal la jumatatea acestui an. Astfel, romanii ar trebui sa primeasca facturi mai mici la gaz. Peste 600 de milioane de dolari au fost investiti de o companie americana in platforme situate in largul marii, dar si in sute de kilometri de conducte submarine.

Platforma de productie a gazelor naturale „Ana” este prima construita in largul Marii Negre in ultimii 30 de ani. „Black Sea Oil and Gas” este compania care a facut investitia. Firma a anuntat ca va incepe extractia gazului cel mai tarziu in noiembrie. Gazele din Marea Neagra vor fi extrase din doua zacaminte: Ana si Doina. Apoi, vor fi trimise spre tarm prin 120 de kilometri de conducta submarina – pana la o statie de tratare construita in zona Vadu. Capacitatea de productie estimata va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an insemnand echivalentul a 10% din consumul de gaze al Romaniei. Pentru România, proiectul din Marea Neagră este sansa sa isi reduca dependenta de gazele din import.

„Evident ca o noua cantitate de gaze naturale in sistemul nostru de transport, efectul imediat va fi de presiune pe pret. Speram sa inregistram preturi mai mici la gaze naturale, acesta este efectul imediat, iar o data cu exploatarea tuturor resurselor de gaze naturale atat on shore cat si off shore, Romania are potentialul sa-si acopere in proporti de suta la suta consumul de gaze natural”a declarat George Niculescu, Secretar de Stat al Ministerului Economiei.

Zacamantul de gaz din Marea Neagra, conform specialistilor, poate fi exploatat intre 10 si 15 ani.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -https://cciabr.rohttps://cciabr.rohttps://cciabr.rohttps://cciabr.ro
- Advertisement -https://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.ro

Most Popular

Comentarii recente