Acasă Economie Judetul Braila codas la capitolul suprafete impadurite

Judetul Braila codas la capitolul suprafete impadurite

Judetul Braila este codas la capitolul suprafete impadurite, iar acest lucru incepe sa se resimta. Avem parte de ierni in care nisoare este doar un mit si de veri tot mai caniculare, din cauza lipsei de paduri, care ajuta la ameliorarea fenomenelor meteo extreme (fluctuatii mari de temperaturi, vant, seceta, viscole).

Fondul forestier scade de la an la an, in timp ce suprafetele impadurite ale particularilor cresc. Judetul Braila ocupa penultimul loc pe tara la capitolul suprafete impadurite, avand doar 23.051 de hectare de fond forestier. Infiintarea de noi paduri pe terenurile degratate, ar fi singura solutie pentru schimbarea acestei situatii.

“Impadurirea terenurilor inapte infiintarii altor culturi reprezinta una dintre principalele preocupari ale silvicultorilor. Actiunea de identificare si construire a perimetrelor de ameliorare a terenurilor degradate trebuie continuata, deoarece pe terenurile care si-au pierdut capacitatea de productie agricola, padurea este o solutie de stopare a degradarii si redarii in circuit productiv de masa lemnoasa” a declarat directorul Directiei Silvice Braila, Vasile Dumitrasc.

Adevarata problema este ca nimeni nu stie exact cat teren degradat avem pe raza judetului si unde este situat.Desi evidenta terenurilor neproductive agricol ar trebui sa fie intocmita in fiecare an si transmisa Directiei Agricole, de catre comisii infiintate la nivelul fiecarei comune din judet.

In februarie 2021, Prefectura Braila a emis un ordin pentru infiintarea unei comisii care sa identifice terenurile degradate din judet. Toate datele ar trebui centralizate pana pe 15 iunie.

Ultimele actiuni de impadurire a terenurilor degradate s-au realizat in 2007-2008. Directia Silvica a preluat in administrare 1.139,30 de hectare de terenuri degradate situate in zona localitatilor Batogu, Mircea Voda si Faurei. Fiind astfel infiintate trei palcuri, pe cateva sute de hectare, de paduri noi.

Lucrarile de refacere ecologica prin impaduriri s-au decontat din fondurile proprii ale Romsilva, dar si prin alocari buhetare din Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinatia silvica. Aceste proiecte au costat in total 35.377.621 de lei, plus TVA.

Exit mobile version