3.5 C
Brăila
vineri, decembrie 2, 2022
AcasăEvenimentCat te costa sa mori in Braila? Traditiile ortodoxe ne scot banul...

Cat te costa sa mori in Braila? Traditiile ortodoxe ne scot banul (ochiul dracului) usor din buzunar

“Caci pamant esti si in pamant te vei intoarce”

In fata mortii toti suntem egali, spune o veche vorba crestineasca. Nu acelasi lucru se poate spune daca analizam costurile unor inmormantari in Braila anului 2022. Bogati sau saraci, tineri sau batrani, toti ajungem, la un moment dat, in fata marii treceri. Insa, daca nu ai portofelul plin, nici sa mori nu prea iti permiti in zilele ce ne sunt date sa le traim. De cati bani este nevoie pentru ca sufletul sa plece linistit la cer?

Costurile sunt oarecum direct proportionale cu modul de viata al defunctului si al familiei acestuia, cine a cheltuit mult in viata, are cheltuieli mari si la inmormantare, iar cei saraci incearca sa iasa cat mai ieftin posibil.

Am pregatit un articol cu toate informatiile ce va pot fi de folos in momentele dureroase, cand cei dragi trec la cele vesnice.

“Deschide, gropare, mormantul”

Momentul trecerii in nefiinta reprezinta o provocare pentru fiecare om, avand in vedere printre altele, costurile pe care le presupune obtinerea unui loc de veci. Preturile variaza in functie de cimitirul in care vei ajunge. Daca cei care au locuri de veci mostenite se pot considera norocosi, nu acelasi lucru se poate spune de cei care sunt nevoiti sa le cumpere.

Gropii nu-i pasa cine ai fost, ea e stas: 2,5 metri adancime, 2,15 metri lungime, 70 de centimetri latime la picioare si alti 90 de centimetri latime la cap. 

Un loc de veci, de la scump la foarte scump in Braila. La Cimitirul Sfantul Constantin un loc de veci poate ajunge si la 50000 de lei pentru o cripta cu 2 nivele, la Sfanta Maria preturile variaza de la 24000 de lei pana la 30000 de lei, la Cimitirul Radu Negru preturile pot ajunge si la 25000 de lei. Locuri de veci mai ieftine se pot gasi la Municipal unde preturile variaza intre 8000 de lei si 17000 de lei. Totul depinde de posibilitatile financiare ale fiecaruia si de dorinta unora de a fi inmormantati “mai la centru”.

Preturile variaza si in cadrul fiecarui cimitir in functie de pozitionarea in cadrul acestuia: cu cat de departezi de aleea principala si poarta de intrare, preturile scad.

La tara insa, groapa este mult mai ieftina, iar daca mai ai si vreun bunic trecut in nefiinta cu mult timp in urma, locul este asigurat.

Sicriu si Crucea de lemn sau monument de marmura

Daca inainte sicriul era facut de tamplarul satului, la fel ca si crucea din lemn de stejar pe care se sculpta numele defunctului, costurile fiind de la mici la foarte mici, acum pretul sicriului difera intre 400 de lei si poate ajunge si la 5000 de lei, deoarece depinde de marime, culoare, material si accesorii. Crucea clasica din lemn pe care se scrie numele si prenumele defunctului, data nasterii si ziua cand a murit costa incepand de la 100 de lei. 

Avutia de pe lumea aceasta trebuie sa se vada si de pe lumea cealalta. Astfel, monumentele funerare au devenit, de-a lungul timpului extrem de luxoase. Pentru o cruce de granit, brailenii pot plati un minim de 1000 lei, insa pretul poate depasi suma de 20000 daca materialul folosit este piatra naturala.

Preotul nu impune taxa de inmormantare

Conform BOR ( Biserica Ortodoxa Romana ) „Sfantul Sinod a reiterat interdictia conditionarii oficierii de catre preot a slujbei înmormantarii de plata vreunei taxe mai ales în cazul familiilor sarace“, insa stim cu totii prea bine ca traditia ne “impinge” sa umplem buzunarele adanci ale slujitorilor Domnului cu “donatii”. Atat preotului, cat si dascalului.

Traditiile ortodoxe ne scot banii (ochiul dracului) usor din buzunare

Coliva, vinul, colacii, lumanarile, prosoapele si batistele sunt produse nelipsite de la inmormantarea ortodoxa. Plus hainele noi si matuntisul bagat in buzunarul mortului, pentru a isi plati “vamile”, toate acestea costa de la cateva sute de lei, la cateva mii, depinde de bugetul familiei.

Pomana la restaurant, comod dar si piperat

Conform traditiei crestine, viata continua si dupa moarte, iar cel decedat trebuie pomenit periodic. Prima pomenire este cea de dupa inmormantare.

Pentru a face lucrurile mai usoare si a aduce un minimum de alinare celor indurerati, exista restaurante care se ocupa de pachetele pentru parastase si pomeni.

Poama la restaurant te costa de la 30 lei pe meniu si poate ajunge si la 70 lei/ persoana, in functie de ce se pune pe masa si de perioada de post sau de dulce. Iar daca este valabila inca zicala “Au venit ca la pomana”, pretul platit este destul de piperat.

Crede cineva ca defunctul va fi mai bine vazut pe lumea cealalta daca are sicriu scump, de mahon, cuie suflate cu aur, giulgiu brodat si pernuta de catifea sub cap?

Pe cel ramas in viata, Dumnezeu sa il intareasca si sa il tina sanatos, ca durerea si cheltuiala sunt pe spatele lui.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Most Popular

Comentarii recente