Acasă Eveniment Declaratie SOC „Conducerea NATO a dat undă verde Rusiei să continue bombardarea...

Declaratie SOC „Conducerea NATO a dat undă verde Rusiei să continue bombardarea orașelor și satelor ucrainene”

Una calda una rece. Din mijlocul schimbarilor de pe front, Ucraina, prin vocea presedintelui Zelenski, se “raceste” tot mai mult de NATO, parand ca va ceda in fata cerintelor venite din partea Rusiei.

NATO și Statele Unite insistă că nu vor trimite nici trupe, nici avioane și nici nu vor institui o zonă de interdicție aeriană în spațiul aerian ucrainean. Motivul a fost explicat foarte clar de secretarul general al NATO: ar începe al treilea război mondial.

Impunerea unei no-fly zone ar însemna trimiterea de avioane NATO și doborârea avioanelor ruse deasupra Ucrainei, ceea ce ar duce la un război generalizat în Europa. De aceea am luat această decizie dureroasă”, a spus Jens Stoltenberg.

Decizia a fost criticată în termeni severi de președintele ucrainean Zelenski: „Conducerea NATO a dat undă verde Rusiei să continue bombardarea orașelor și satelor ucrainene, refuzând să închidă cerul deasupra Ucrainei”.

In aceste conditii, Volodimir Zelenski, l-a invitat pe șeful Rusiei, Vladimir Putin, sa se așeze la masa negocierilor și a spus ca un razboi la scara larga ar putea fi oprit daca Kremlinul ar începe sa trateze Kievul în condiții egale. Șeful statului a vorbit despre acest lucru într-un interviu acordat canalului de televiziune american ABC News.

Potrivit acestuia, Statele Unite și partenerii NATO ar trebui sa stabileasca o zona de excludere a zborului deasupra Ucrainei pentru a preveni noi atacuri cu rachete și bombe asupra infrastructurii civile. În ciuda poziției „cerurilor închise” a liderului american Joe Biden, Volodymyr Zelensky a spus ca aliații Kievului trebuie sa salveze viețile ucrainenilor.

Într-un interviu acordat ABC News, șeful statului i-a cerut și lui Vladimir Putin sa se așeze la masa negocierilor pentru a pune capat razboiului de amploare din Ucraina.

Ce vrei de la noi? Lasa-ne pamântul. Nu vrei sa pleci acum? Stai cu mine la masa negocierilor. Sunt disponibil. Stai cu mine, dar nu la 30 de metri, cum l-ai salutat pe Macron, Scholz si altii. Sunt vecinul tau. Nu ma tine la 30 de metri. Nu musc. Sunt o persoana normala. Stai cu mine si hai sa vorbim. De ce ti-e frica?” s-a adresat președintele liderului rus.
Zelensky este încrezator ca razboiul pe scara larga pe care Rusia l-a declanșat poate fi oprit daca Kremlinul începe sa trateze Kievul în condiții egale. Pentru a preveni moartea civililor în Ucraina, Ucraina și Federația Rusa, potrivit președintelui, se pot gasi unele compromisuri.

Comentând cererile Moscovei de a recunoaște Crimeea și ORDLO, precum și de a refuza aderarea la NATO, Volodymyr Zelensky a subliniat ca Kievul nu intenționeaza sa respecte ultimatumurile țarii agresoare.

Cred ca putem discuta punctele privind teritoriile ocupate temporar și ORDLO, care nu sunt recunoscute de nimeni în afara de Federația Rusa, și sa gasim un compromis. Putin ar trebui sa înceapa sa vorbeasca, sa înceapa un dialog“, a continuat președintele la ABC News.

Volodimir Zelenski i-a mai spus jurnalistului ca s-a „racit” în chestiunea intrarii Ucrainei în NATO, întrucât Alianța Nord-Atlantica, potrivit șefului statului, nu este înca pregatita sa se extinda în detrimentul Kievului, temându-se de confruntari directe cu Rusia. Președintele a avertizat, de asemenea, ca Federația Rusa nu se va opri la ucraineni și ca țarile din Occident vor fi amenințate.

Când granițele drepturilor și libertaților sunt încalcate și calcate, atunci trebuie sa ne protejezi. Pentru ca noi suntem primii. Și vei deveni al doilea. Pentru ca cu cât fiara manânca mai mult,  cu atât își dorește mai mult“, a rezumat Zelensky în un interviu pentru ABC News.

Amintiți-va ca pe 7 martie, a treia runda de negocieri între Ucraina și Rusia s-a încheiat în regiunea Brest. Potrivit Biroului Președintelui, întâlnirea cu delegația rusa a adus progrese în îmbunatațirea logisticii coridoarelor umanitare. Negociatorii din Ucraina și Rusia vor continua, de asemenea, sa țina consultari privind încetarea focului și încetarea ostilitaților.

Exit mobile version