Braicar, un transport in comun pus la pamant, presarat pe alocuri cu “carcase” turcesti gata sa se dezmembreze in mers
Societatea de transport in comun mananca bani si nervii brailenilor zilnic. O simpla calatorie cu autobuzul a devenit un adevarat pericol. Drumul cu autobuzul prin oras a ajuns sa fie comparat cu senzatia pe care ti-o da “datul intr-un carousel stricat”. Incidente ca pierderea unui cauciuc in mers sau pierderea de calatori din autobuze, tot in mers, au facut din autobuzele si tramvaiele Braicar, un adevarat pericol pe roti.

Culmea este ca, in aceasta gaura neagra a administratiei brailene se pompeaza bani cu nemiluita, insa conditiile de drum nu se imbunatatesc.
Recent, a fost aprobata in Consiliul Local Municipal cresterea pretului biletului care a ajuns acum la 2,5 lei. Pe langa faptul ca brailenii bag o data mana in buzunar sa plateasca biletul sau abonamentul marit, si Primaria, la randul ei, pompeaza bani pentru bunul mers la autobuzelor si tramvaielor. Practic, brailenii platesc din doua surse aceasta paguba numita transport in comun. O data din buzunar si a doua oara din taxele si impozitele platite de noi la stat, care ajung =in aceste morminte pe roti.
Stiati ca un km parcurs cu autobuzul costa mai mult decat unul cu taxiul?
In sedinta CLM din data de 11 februarie a fost supusa la vot propunerea venita din partea celor doi consilieri prezenti in Asociatia Generala a Actionarilor de la Braicar, Patarlageanu Valentin si Tudose Daniel (PSD), de a mari tariful per bilet si abonament.
Consilierul PNL Florin Gheorghita a avut o interventie menita sa scoata la suprafata o serie de calcule matematice de care, pana acum, brailenii erau straini.
In primul rând as vrea sa va retin atentia asupra câtorva cifre: 2,5 lei, 8,5 lei, 6,34
lei, 46 de milioane de lei si 41.827. Ce reprezinta aceste cifre? 2,5 lei este pretul propus pentru o calatorie cu mijloacele de transport în comun ale Braicar S.A. 8,5 lei este pretul pe km pe o linie de autobuz în interiorul orasului. 6,34 lei este pretul pe km pentru o calatorie cu tramvaiul. 46 de milioane de lei reprezinta bugetul Braicar S.A., iar 41.827 reprezinta numarul de calatori ce folosesc serviciile de transport, respectiv 23% din populatia orasului. Ne uitam la poza unei societati ineficiente, cu mijloace de transport care consuma si cu un parc aflat în dotare de o vechime considerabila. Propunerea nu vine ca urmare a unei analize. Mi-ar fi placut sa vad un audit asupra activitatii acestei companii. Avem un pret pe km de 8,5 lei. Îmi cer scuze, dar o calatorie cu un taxi în Braila costa 9 lei. De ce as lua autobuzul? Asteptam de ceva ani de zile sosirea acelor autobuze electrice. Ne uitam la autobuzele furnizate de o tara non-UE, pentru cultura careia am respect, dar mijloacele de transport în comun nu par de prima calitate. Ma adresez în primul rând celor doi colegi initiatori, Patarlageanu Valentin si Tudose Daniel. Domnilor consilieri, mi-ar fi placut sa vad acest audit, dar nu-l avem. Avem însa propunerea de a majora pretul la 2,5 lei si respectiv toate celelalte preturi. Va spun clar ca nu sunt de acord cu acest lucru pentru ca nu sta în picioare. Este o propunere neserioasa. În schimb eu va fac câteva propuneri si amendamente la acest proiect de hotarâre, daca va ramâne la vot, daca nu, foarte bine poate fi retras si venit cu o varianta care sa reprezinte o poza completa a imaginii acestei companii. O prima propunere ar fi sa existe o zi în care toate mijloacele de transport, atât ale institutiei cât si ale angajatilor administratiei brailene, sa ramâna acasa. Personalul din administratia publica sa foloseasca mijloacele de transport în comun. Eu zic ca traficul de pe strazi la orele de vârf s-ar simti. Spun acest lucru deoarece v-am spus mai devreme o cifra: 41.827 de calatori pe zi. Restul pâna la 180.000 folosesc alte mijloace de transport sau nu calatoresc. De aceea, ar fi binevenita o astfel de zi verde în care administratia sa nu foloseasca microbuze, autoturisme si alte mijloace de deplasare. O a doua propunere ar fi sa avem o zi în care un bilet de calatorie sa fie 0 lei. Sa vedem ce va fi pe strazile municipiului. La fel as vrea sa vad o analiza a costului de functionare a portiunii liniei de tramvai între soseaua de Centura si Km10. Conform cifrelor prezentate de dumneavoastra sunt aproximativ 5 calatorii pe zi. Eu cred ca acea retea electrica este sub tensiune 24 ore din 24, 7 zile din 7 si 365 de zile pe an. As vrea sa vad care este costul acelei functionari pentru 5 calatorii pe zi. De aceea, vin cu propunerea de transfer a acestei portiuni de linie de tramvai catre Consiliul Judetean sau comuna Chiscani si încheierea unui contract de servicii între Braicar S.A. si aceste entitati. Eu zic ca ar fi mai fezabil“.
Parctic, un kilometru de mers cu “mormintele pe roti” ale Braicar ne costa mai mult decat o calatorie cu taxiul. Pe langa cei 2,5 lei cat plateste braileanul un bilet, Primaria scoate din bugetul local restul pana la 8,5 lei, cat costa un km parcurs cu autobuzul prin oras.