Incendiile de vegetatie au facut prapad aceste zile. Insula Mare a Brailei este printre cele mai afectate zone. Aseara, circa 3 hectare de vegetatie uscata au ars. Fumul gros se putea vedea de pe malul Dunarii.
In perioada 14 – 18.03.2022, subunitatile inspectoratului au fost solicitate sa intervina pentru limitarea si lichidarea a sase incendii de vegetatie uscata si gunoi, in mai multe localitati, dupa cum urmeaza:
– Vadeni pe cca. 0,1 ha de vegetatie uscata si 1 tona gunoi;
– Chiscani pe cca. 0,03 ha de vegetatie uscata;
– Baldovinesti pe cca. 3 ha de vegetatie uscata si cca. 20 tone gunoi;
– Silistea pe cca. 0,2 ha de vegetatie uscata;
– Insula Mare a Brailei pe cca. 3 ha de vegetatie uscata;
– Ianca pe cca. 3 ha de vegetatie uscata.
Cauzele care au dus la producerea incendiilor au fost folosirea focului fara respectarea regulilor de aparare impotriva incendiilor sau fumatul in locuri neamenajate.
De la inceputul anului pana in prezent subunitatile de interventie ale inspectoratului au actionat pentru limitarea si lichidarea a 151 incendii de vegetatie uscata, gunoi menajer si miriste, care s-au manifestat in diferite localitati ale judetului. In sprijinul acestora au intervenit si Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgenta.
In contextul atator incendii de vegetatie, pompierii recomanda:
Pentru arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale (deseurile vegetale rezultate in urma activitatilor de curatare a copacilor, arbustilor, zonelor de siguranta de-a lungul cailor ferate si drumurilor, de rarire a padurilor si altele asemenea), se vor lua urmatoarele masuri:
– colectarea in gramezi a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in cantitati astfel incat arderea sa poata fi controlata;
– executarea arderii in zone care sa nu permita propagarea focului la fondul forestier/constructii si sa nu afecteze retelele electrice, de comunicatii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curatarea de vegetatie a suprafetei din jurul fiecarei gramezi pe o distanta de 5 m;
– desfasurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor si materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanenta a arderii;
– stingerea totala a focului inainte de parasirea locului arderii;
– se interzice acoperirea cu pamant a focarelor;
– supravegherea permanenta a copiilor;
– fumatul in locuri special amenajate si stingerea resturilor de tigara inainte de a fi aruncate in scrumiere.
Executarea arderii miristilor se face numai dupa:
– acceptul autoritatii competente pentru protectia mediului (Agentia pentru Protectia Mediului poate emite acest accept numai daca arderea se impune ca o masura de carantina fitosanitara dovedita prin documente emise de autoritatile care au competenta in acest domeniu, respectiv Agentia Nationala Fitosanitara si Unitatea Fitosanitara din cadrul Directiei Judetene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala);
– informarea in prealabil a serviciului privat / voluntar pentru situatii de urgenta de pe raza localitatii;
– obtinerea permisului de lucru cu focul, ce se emite prin grija primarului, de catre seful serviciului voluntar pentru situatii de urgenta sau persoana desemnata in acest scop.