Teoretic, ambrozia n-ar avea ce sa caute prin Braila. Practic, o gasim an de an, la tot pasul. I se spune si “iarba parloagelor”, iar parloaga nu-i tocmai ceva foarte urban. In acest an se anunta amenzi uriase pentru brailenii care nu isi curata terenurile de ambrozie. Garda Nationala de Mediu avertizeaza ca aceasta planta extrem de daunatoare sanatatii trebuie eliminata de pe toate terenurile intravilane sau extravilane, precizand ca sanctiunile pentru nerespectarea legii pot ajunge pana la 20.000 de lei.
”Popular i se spune iarba parloagelor sau iarba pustiei, iar in orase este cunoscuta ca ambrozia, buruiana care poate provoca alergii severe, daca este lasata sa se raspandeasca. Pentru evitarea instalarii si raspandirii ambroziei si pentru eliminarea ei de pe terenurile intravilane sau extravilane Legea 62/2018 obliga proprietarii sau detinatorii sau administratorii de terenuri intravilane si extravilane sa desfasoare lucrari de prevenire, combatere si distrugere a buruienii denumita stiintific Ambrosia artemisiifolia”, a transmis, joi, Garda Nationala de Mediu.
”Sanctiunile aplicabile pentru neindeplinirea obligatiilor stabilite de Legea 62/2018 sunt reprezentate de amenzi de la 1.000 de lei, la 5.000 de lei, pentru persoanele fizice si de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice prevazute la art. 3 din lege.
Verificarea si identificarea terenurilor infestate, de pe raza teritoriala a unitatilor administrativ-teritoriale, se efectueaza de catre autoritatile administratiei publice locale, prin agentii agricoli angajati sau persoanele din cadrul acestora, desemnate prin dispozitie a primarului.
Modul in care se face prevenirea sau combaterea buruienii este lasat la latitudinea proprietarilor si administratorilor de terenuri extravilane sau intravilane”, a declarat Marioara Artemis Gatej, comisar general al Garzii Nationale de Mediu.
Planta extrem de periculoasa poate provoca astm, eczeme si dermatite, mai ales de la inceputul lunii august si pana la sfarsitul lunii septembrie.
Pentru cei ce se stiu alergici la aceasta planta situatia este mai clara, insa, sunt sute de persoane care nu ai idee care este cauza care le agraveaza starea de sanatate. Sensibilizarea alergica la polenul de ambrozia se manifesta clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivita si astm, dar pot aparea si simptome cutanate, inclusiv urticarie si angioedem, putandu-se ajunge la manifestari similare celor din socul anafilactic.
Simptomele rinoconjunctivitei alergice sunt: stranut, prurit nazal, obstructie nazala, secretii nazale apoase, prurit ocular, congestie oculara, lacrimare, iar ale astmului episoade de tuse, dificultate in respiratie sau wheezing.
Simptomele cutanate includ leziuni de urticarie, care sunt papule pruriginoase, si edem dureros al tesuturilor profunde, care afecteaza mai frecvent zonele periorala, periorbitala, limba, zona genitala, si extremitatile. Socul anafilactic este cea mai severa forma de reactie alergica, cu debut brusc, neasteptat, si tablou clinic deseori dramatic, putand duce la deces prin obstructia cailor aeriene si colaps vascular ireversibil. Socul anafilactic reprezinta o urgenta medicala.