Acasă Economie ATENTIE BRAILENI! Pensionarii care traiesc la limita saraciei si copiii primesc ajutor...

ATENTIE BRAILENI! Pensionarii care traiesc la limita saraciei si copiii primesc ajutor de la stat

Premierul Nicolae Ciuca a anuntat, luni seara, principalele masuri ale programului „Sprijin pentru Romania”, adoptat de coalitia de guvernare pentru a contracara efectele crizei economice. Acesta a precizat ca primele masuri vor intra in vigoare la 1 mai. De asemenea, premierul a declarat ca masura, care vizeaza acordarea a 50 de euro pentru anumite categorii sociale, va intra in vigoare de la 1 iunie.

Pachetul de masuri vizeaza populatia cu venituri mici si va avea un impact de de 17,3 miliarde de lei, dintre care 9 miliarde vor veni din fonduri europene.

Cele mai importante masuri cuprinse in pachetul Sprijin pentru Romania

Masuri de protectie sociala

Acordarea de vouchere de 50 de euro pentru romanii cu venituri mici, la fiecare 2 luni, pana la finalul anului. Vor primi vouchere familiile:

  • familii cu cel putin doi copii sau monoparentale, cu venit mai mic de 600 de lei/luna;
  • pensionari cu venit mai mic de 1.500 de lei/luna;
  • persoanele cu venit minim garantat;
  • persoanele cu dizabilitati.

Voucherele pot fi folosite pentru achizitia a 6 alimente de baza. Vor primi in total 4,6 milioane de cetateni, iar impactul total este de 936 milioane de euro.

Sustinerea elevilor ce provin din familii cu venituri mici. Este vorba de acordarea unor vouchere de 30 de euro lunar, pentru 7 luni. Vor primi ajutoarele un numar de 156.000 de elevi. Impactul este de 32,7 milioane de euro.

Majorarea valorii tichetelor de masa de la 20,17 lei la 30 de lei cu aplicare de la 1 iunie

Sustinerea salariatilor cu venituri reduse. Este vorba de cresterea voluntara a salariilor prin scutirea de taxe pentru 200 de lei. Masura va porni de la 1 iunie.

Dublarea normei de hrana in spitale de la 11 la 22 de lei pe zi pentru pacientii internati. Peste 3 milioane de persoane vor beneficia de aceasta masura.

Reducerea cu 50 de bani la benzina si motorina pentru marii transportatori.

Prelungirea plafonarii politelor RCA pentru marii transportatori.

Masuri pentru copiii institutionalizati

Vor fi majorate drepturile acordate copiilor din sistemul de protectie speciala, inclusiv ale celor cu dizabilitati care se afla in acest sistem, precum si mamelor din centrele maternale.

Valoarea totala a pachetului de sprijin, de care vor beneficia aproximativ 47.000 de copii, este de aproximativ 86 de milioane de lei.

Alocatia zilnica de hrana creste de la 12 lei la 16 lei pe zi, respectiv de la 16,6 la 22 de lei pe zi, functie de vârsta copilului.

Sumele lunare de care beneficiaza copiii si tinerii din sistemul de protectie speciala pentru unele nevoi personale se majoreaza de la 28 de lei la 150 de lei.

Cresc cu 58% sumele acordate anual copiilor si tinerilor pentru imbracaminte, incaltaminte si rechizite, alocatia lunara de plasament de la 630 de lei la 900 de lei iar in cazul copiilor cu dizabilitati de la 945 de lei la 1.350 de lei lunar.

Masuri economice

Ajustarea contractelor publice in derulate pentru a reflecta cresterea preturilor la materialele de constructii. Banii vor veni de la Ministerul Dezvoltarii.

Reducere 50 de bani la benzina si motorina pentru marii transportatori.Prelungirea plafonarii politelor RCA pentru marii transportatori.

Schema de ajutor de stat pentru marile investitii. Bugetul va fi de un miliard de lei, prin Ministerul Finantelor. Recuperarea a 0,5 lei pe litrul de carburant de catre transportatori. Sunt estimati 4.000 de beneficiari, banii vor veni de la Ministerul Transporturilor.

Granturi de pana la 400.000 de euro pentru fiecare intreprindere mica ce a fost afectata de razboiul din Ucraina. Buget: 300 de milioane de euro, din fonduri europene.

Somaj tehnic si Kurzarbeit. Masura va fi in aplicare pana la 31 decembrie 2022. Statul acorda 75% din salariu pentru toti angajatii trimisi in somaj tehnic, respectiv celor carora li se reduce programul de lucru. Masura este la Ministerul Muncii, fondurile vin prin programul SURE, de la nivelul UE.

Agricultura

Stabilirea unui salariu minim brut in agricultura si industria alimentara de 3.000 de lei, similar celui din constructii.

Sprijin pentru procesarea produselor agricole in Romania. Buget: 200 de milioane de euro. 100 de milioane de euro pentru capitalizarea Casei de Comert Unirea.

Familie

Cresterea programului de fertilizare in vitro de la 300 la 10.000 de persoane pe an. Programul Family Start – garantii de 80% pentru credite de pana la 75.000 de lei. Prin acesta se pot finanta cheltuieli precum cele cu cresa, gradinita, scoala, after school, achizitia de autoturisme familiale noi cu 7 locuri, taxe de studii, plata chiriei, avans din achizitia unei locuinte. Beneficaza cei intre 18 si 45 de ani care isi intemeiaza o familie si au venituri nete de panp la 7.500 de lei. Se estimeaza ca vor fi 10.000 de beneficiari. Programul national Student Invest – garantii de 80% pentru credite de pana la 50.000 de lei. Se pot plati taxe de studii, inclusiv licenta, master, doctorat, pentru publicarea unor carti sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare in caminele studentesti etc. Beneficiari trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 18 ani si de 31 de ani neimpliniti, care sunt cuprinsi in sistemul de invatamant superior autorizat de catre Ministerul Educatiei Nationale. Numarul maxim este de 10.000 beneficiari.

Exit mobile version