Acasă SOCIAL Moartea si politica bolnava a oficialitatilor din Romania comunista

Moartea si politica bolnava a oficialitatilor din Romania comunista

Anul 1980 a fost unul de cotitura in istoria lagarului socialist si a urmat o lunga si grea agonie pentru regimurile de stanga, impactul mare fiind insa asupra multimilor lipsite de toate produsele esentiale si de calitate. Se stie ca in decembrie 1979 Moscova a decis ca trebuie sa instaureze o stapanire ferma in Afganistan, actiune la care SUA a ripostat prin impunerea de sanctiuni economice si intregul comert al lumii comuniste a fost afectat grav, chiar daca oficial se spunea ca totul merge din ce in ce mai bine. 

Prabusirea economica a inceput sa se vada insa in cresterea mortalitatii deoarece oamenii erau lipsiti de alimente de calitate si de medicamente. Nici aparatura de calitate nu mai aveau medicii, seringile cele de zi cu zi fiind greu de obtinut. Daca in anul 1975 erau 197.538 de persoane decedate, s-a ajuns in anul 1984 la 233.699, datele fiind oferite chiar de anuarul aparut in 1985. Erau afectate persoane din ce in ce mai tinere de boli care ar fi avut solutii daca dotarea sistemului sanitar n-ar fi lasat de dorit. Nicolae Ceausescu a fost informat in decembrie 1980 ca nu exista nici macar echipamentele strict necesare, dar a recomandat ca specialistii sa mai renunte la tehnica scumpa si sa caute cauzele cu stetoscopul si cu ochiul liber, ca asa face un medic adevarat.

Indicatiile pretioase ale liderului de la Bucuresti au afectat functionarea spitalelor si aproape 2.000 de persoane cu varste intre 45 si 49 de ani au trecut in nefiinta in raport cu anul 1975. Era echivalentul unei comune. Pierderile au crescut cu peste 3.000 de cazuri la categoria 50 -54 de ani. Era un adevarat genocid la categoria 75 – 79 de ani cu peste 8.000 de decese. Nu era o problema pentru birocratii de la Bucuresti, persoanele in varsta fiind vazute ca un fel de balast. Nu erau interesante pentru munca si, mai ales, pentru armata. Cu atat mai mult cele trecute de un secol de viata. Aici cresterea a fost de la 90 la 163 de suflete pierdute numai in 1984. 

Grav era ca moartea secera si la varste foarte fragede, mladitele tinere fiind victime ale lipsei dotarii din maternitati. Exista un mare deficit de incubatoare si presedintele R.S.R. a fost informat in decembrie 1980 de aceste lipsuri. A mers pe ideea ca medicii trebuie sa se descurce cu stiinta de carte. Asa se formeaza un doctor genial. Mortalitatea a atins o valoare de 10.670 de copii cu varsta pana in patru ani. Chiar daca a fost o scadere fata de 1975, an in care fondurile sosite din lumea capitalista ridicau nivelul de trai si limitau mortalitatea, totusi 8.211 copii cu varsta sub un an au trecut in lumea celor drepti. 

Autoritatile comuniste nu aveau insa o preocupare sa normalizeze relatiile cu lumea occidentala si continuau politica de inarmare pentru revolutia mondiala. Nicolae Ceausescu a mai venit si cu ideea geniala a platii datoriei externe si astfel economiile au facut prapad in randurile cetatenilor romani. A fost un adevarat masacru, dar este greu astazi sa crezi ca presupusul lider patriot a facut un macel pentru atingerea unor iluzii politice prin acumularea de tehnologie si armament. Putini oameni stiu ca fabricile regimului produceau din ce in ce mai multe arme pentru cucerirea planetei alaturi de fortele sovietice chiar in timpul in care oamenii mureau de foame si de lipsuri. Nebunia politica s-a incheiat in 1989, dar efectele au ramas pana astazi. Este prea greu sa se ajunga la o normalizare economica si sanitara dupa ce s-a trait prea mult intr-o si pentru o lume utopica

Exit mobile version